Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Πώς θα γίνεται η παρακράτηση φόρου στους δημοσίους υπαλλήλους

Στον τρόπο με τον οποίο θα υπολογίζεται η παρακράτηση φόρου κατά την καταβολή των μισθών, των ημερομισθίων και των συντάξεων αναφέρεται η εγκύκλιος που εξεδώθη από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο τρόπος παρακράτησης είναι με το ίδιο καθεστώς από την 1η Μαΐου του 2010, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή ο τρόπος παρακράτησης ανάλογα με τη φορολογική κλίμακα. Ο νέος τρόπος παρακράτησης θα ισχύσει από 01/01/2011.

Ο υπολογισμός του ετήσιου καθαρού εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους για τους οποίους το άθροισμα των δώρων Χριστούγεννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας δεν ισοδυναμεί πλέον σε δύο μισθούς, θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης επί 12 μηνιαίες απολαβές.

Το ποσό του φόρου που αναλογεί  με βάση τη φορολογική κλίμακα θα μειωθεί περίπου 1,5% και το υπόλοιπο αποτελεόι τον φόρο που πρέπει να παρακρατηθεί σε ετήσια βάση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, ένας υπάλληλος στον ιδιωτικό τομέα έχει μεγαλύτερες κρατήσεις φόρου από έναν αντίστοιχο υπάλληλο του δημοσίου με τις ίδιες ακριβώς αποδοχές.

Συγκεκριμένα ένας άγαμος εργζαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα με αποδοχές 1.850 καθαρά έχει παρακράτηση φόρου 223.3 ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος δημόσιος υπάλληλος θα έχει παρακράτηση φόρου 181,57 ευρώ, δηλαδή κατά 23% μικρότερη.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων έχει περικοπεί και πλέον με όλα τα δώρα δεν φτάνει στους 14 μισθούς, όπως ένας ιδιωτικός υπάλληλος.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε