Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Πως θα μειώσετε τη δόση του δανείου σας στο μισό

Νέου τύπου δάνεια υπόσχονται μείωση έως 70% στη δόση του δανείου ή της πιστωτικής κάρτας κάθε μήνα, μειωμένο επιτόκιο δανεισμού, μεταφορά των χρεών σε ένα λογαριασμό και αύξηση της διάρκειας αποπληρωμής.

Με νέα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια που διαθέτουν πλέον στην αγορά οι τράπεζες, μπορεί να μειωθεί η μηνιαία δόση αποπληρωμής του χρέους ακόμα και κατά 70%. Τα νέα τύπου δάνεια διαθέτουν κάποια χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τον δανειολήπτη, όπως η μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, η άτοκη περίοδος χάριτος, η αναχρηματοδότηση με μικρότερα επιτόκια και η δυνατότητα παράλειψης δόσεων. Χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πάρουν με αυτό τον τρόπο μεγάλη ανάσα, ειδικά οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “ΤΑ ΝΕΑ” η μείωση του επιτοκίου είναι η πρώτη κίνηση για να μειωθεί η μηνιαία δόση. Για ένα δάνειο 20.000 ευρώ για 5 χρόνια με επιτόκιο 13%, δόση κάθε μήνα είναι 455 ευρώ. Αν το επιτόκιο μειωθεί σε 7%, η μηνιαία δόση πέφτει στα 396 ευρώ, δηλαδή 60 ευρώ λιγότερα τον μήνα ή 720 ευρώ κάθε χρόνο.

Στην περίπτωση της αναχρηματοδότησης με προσημείωση περιουσιακών στοιχείων, το επιτόκιο μειώνεται ακόμα και στο 5%. Δηλαδή, στο παραπάνω παράδειγμα, η μηνιαία δόση πέφτει στα 377 ευρώ, σχεδόν 80 ευρώ τον μήνα ή 960 ευρώ τον χρόνο. Υπάρχει ωστόσο, ο κίνδυνος αν ο δανειολήπτης καθυστερήσει την αποπληρωμή, να χάσει το προσημειωμένο ακίνητο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των “ΝΕΩΝ”, μεγάλη μείωση στη δόση, που μπορεί να φτάσει ακόμα και 50% κάθε μήνα, προκύπτει από την αύξηση της συνολικής διάρκειας του δανείου. Για τα στεγαστικά δάνεια, η μέγιστη διάρκεια μπορεί να φτάσει τα 40 χρόνια, ενώ για τα καταναλωτικά φτάνει τα 10 και μπορεί να επεκταθεί στα 30, σε περίπτωση εξασφάλισης με κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Στο δάνειο του παραδείγματος, αν η διάρκεια διπλασιαστεί στα 10 χρόνια, σε συνδυασμό με προσημείωση ακινήτου και μείωση του επιτοκίου στο 5%, η μηνιαία δόση πέφτει στα 212 ευρώ.

Οι ευκολίες πληρωμής στα νέου τύπου δάνεια είναι όπως η παράλειψη έως και δύο δόσεων κάθε χρόνο, η δυνατότητα μετάθεσης εξόφλησης κάποιου ποσοστού του χρέους στο τέλος του δανείου και οι πληρωμές ανά τρίμηνο αντί για κάθε μήνα, βγάζουν από το αδιέξοδο πολλούς καταναλωτές.

Πολύ σημαντική είναι και η περίοδος χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων, η οποία μπορεί να φτάσει και τα δύο χρόνια. Με αυτό τον τρόπο παγώνουν τα χρέη για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιμηκύνεται η διάρκεια του δανείου.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε