Τρίτη, 23 Απρ.
20oC Αθήνα

Πως θα πληρώσουμε παραπάνω 1,1 δις ευρώ

Πως θα πληρώσουμε παραπάνω 1,1 δις ευρώ

Αύριο στο Eurogroup θα αποφασιστεί πως θα βρεθούν τα επιπλέον των 10 δις ευρώ που χρειάζονται για να ”κλείσει” το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων ώστε να ξεκλειδώσει η δόση των 44 δις ευρώ προς την Ελλάδα.

Τα 32 δισ. ευρώ αγγίζει η ονομαστική αξία των ομολόγων που επαναγόρασε η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, που επικαλείται υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ευρωζώνης. Ωστόσο, η υψηλότερη τιμή που φέρεται να πρόσφερε η Αθήνα οδηγεί σε απόκλιση κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες από τους αρχικούς στόχους για τη μείωση του χρέους που είναι στο 124% του ΑΕΠ το 2020.

«Εκπληρώνονται τώρα οι όροι για την εκταμίευση της δόσης»

«Το αποτέλεσμα δεν είναι κακό», εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι της ΕΕ, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Η ίδια πηγή «βλέπει» ότι «εκπληρώνονται τώρα οι όροι για την εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ της δανειακής βοήθειας».
Η τελική απόφαση θα ληφθεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup αύριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και το ΔΝΤ θα απελευθερώσει εντός του τρέχοντος έτους τους πόρους της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα που του αναλογούν.

Πάντως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση μετά τη χθεσινή τους τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία συζήτησαν το αποτέλεσμα της επιχείρησης επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων.
«Ήταν μόνο μια καταγραφή των πεπραγμένων» δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ευρωπαίος διπλωμάτης.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας επαναγοράς του χρέους χαιρέτισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην ουσία του θέματος και σε αριθμούς.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε