Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Πόσα χρήματα θα μπορούσε να κερδίσει το κράτος από τα ελληνικά κοιτάσματα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου.

Έσοδα ύψους 10 – 15 δισ. δολαρίων για το Ελληνικό Δημόσιο τα επόμενα 10 – 15 χρόνια μπορούν να προκύψουν από την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αφού αφαιρεθούν οι δαπάνες επενδύσεων και τα κέρδη των εταιριών, ανέφερε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τις “Ενεργειακές και Επιχειρηματικές Εξελίξεις στην Ελλάδα και στη ΝΑ Ευρώπη”.

“Αναμφισβήτητα, τόνισε, πρόκειται για σοβαρή στήριξη στην συλλογική προσπάθεια ανόρθωσης της εθνικής οικονομίας. Η εκτίμηση ότι σε εύλογο βάθος χρόνου μπορούμε να καλύψουμε το 1/5 έως 1/3 των εθνικών μας αναγκών σε υδρογονάνθρακες από εγχώριες πηγές, δεν βρίσκεται καθόλου εκτός πραγματικότητας”.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η επισήμανση του υφυπουργού για ανάγκη συλλογικής προσπάθειας και δέσμευσης. “Πλανάται, είπε, όποιος νομίζει ότι θα μπορεί να παριστάνει τον επιτυχημένο Υπουργό μιας κυβέρνησης, εάν αυτή έχει συλλογικά αποτύχει”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός, είναι ρεαλιστική η εκτίμηση ότι τα επόμενα 15-20 χρόνια μπορούν να εντοπισθούν στην πατρίδα μας τουλάχιστον άλλα 3-4 κοιτάσματα του μεγέθους του Πρίνου. Αυτό ισοδυνβαμεί με 350.000.000-500.000.000 βαρέλια πετρελαίου τα οποία με τιμή 100 δολ. το βαρέλι, σημαίνουν έσοδα 35-50 δις δολάρια. Αν από αυτό το ποσό αφαιρεθούν οι δαπάνες των επενδύσεων / γεωτρήσεων, καθώς και τα κέρδη των εταιριών εξόρυξης, απομένουν δημόσια έσοδα πάνω από 10-15 δις. δολάρια.

Ο υφυπουργός ανήγγειλε επίσης ότι με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Φορέα Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων η κυβέρνηση προχωρά σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων έρευνας / εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο 20 %. Μέχρι την ίδρυση του φορέα, με νόμο που θα ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα προχωρήσει σε επεξεργασία, ενιαιοποίηση και προβολή σε διεθνείς επενδυτές, του συνόλου των στοιχείων και πληροφοριών που διαθέτει η χώρα από τις έρευνες υδρογονανθράκων που έγιναν στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 30 χρόνια.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε