Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πόσο κόστισε η εξέγερση κατά του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο

ΦΩΤΟ REUTERS

Η λαϊκή κινητοποίηση στην πολυπληθέστερη χώρα της Μέσης Ανατολής θα κοστίσει… ακριβά, με πρώτο θύμα τον τουρισμό και εν συνεχεία τις επενδύσεις.

Τουλάχιστον 310 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα χάνει η αιγυπτιακή οικονομία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Agricole, που μείωσε την πρόβλεψη για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της Αιγύπτου φέτος από το 5,3% στο 3,7%.

Ήδη, η χώρα των 80 εκατομμυρίων κατοίκων γνώριζε προ κρίσεως τη φτώχεια, την ανεργία και τον έντονο πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση φιλελευθεροποίησε τελευταία την εθνική οικονομία, για να αναπτυχθεί, χωρίς όμως να μειώνονται τα χάσματα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, με ένα 40% του πληθυσμού να ζει με δύο δολάρια καθημερινά.

Μετά τις αναταραχές των τελευταίων ημερών άρχισαν να επαναλειτουργούν τράπεζες και επιχειρήσεις, ενώ το χρηματιστήριο του Καΐρου πρόκειται να λειτουργήσει ξανά την Κυριακή, αφού όμως μέσα σε ένα διήμερο “χάθηκαν” από την αγορά του 12 δισ. δολάρια.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 6% του αιγυπτιακού ΑΕΠ (κοντά 15 εκατ. τουρίστες το ’10, με τουριστικά έσοδα 13 δισ. δολάρια), όμως οι εξελίξεις και οι ταραχές οδήγησαν τους τουρίστες να εγκαταλείψουν όπως όπως τη χώρα.

Τώρα, εάν τα πράγματα δεν εξομαλυνθούν μπορεί πολλοί, που σχεδίαζαν θερινές διακοπές στην Αίγυπτο, να αλλάξουν τα σχέδιά τους.

Οι ξένοι επενδυτές, με τη σειρά τους, ανησυχούν από την διακοπή από τις αρχές της Αιγύπτου της πρόσβασης στο διαδίκτυο, που κράτησε ένα πενθήμερο. Όμιλοι όπως οι France Telecom (Γαλλία), Lucoil (Ρωσία), RWE (ενέργεια, Γερμανία) έδωσαν εντολή το προσωπικό τους να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα.

Εξάλλου, η απειλή να κλείσει η διώρυγα του Σουέζ, αφήνοντας χωρίς ναυτιλιακό πέρασμα και τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα κι υποχρεώνοντας τα πλοία να περιπλέουν την Αφρική -η διώρυγα απέφερε 4,7 δισ. δολάρια στην Αίγυπτο τη διετία ’08-’09-, εκτόξευσε πολύ κοντά στα 100 δολάρια και την τιμή του βαρελιού των 159 λίτρων αργού πετρελαίου, άμεσης παράδοσης.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε