Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πόσο θα είναι το κέρδος μας από επαναγορά ομολόγων αξίας ως 30 δισ. ευρώ

Πόσο θα είναι το κέρδος μας από επαναγορά ομολόγων αξίας ως 30 δισ. ευρώ

Το σύνολο των ομολόγων που ουσιαστικά μπορούν να αγοραστούν από τη χώρα μας είναι αξίας 62 δισεκατομμυρίων

Επί της ουσίας όμως αυτά που πραγματικά μπαίνουν στο στόχαστρο είναι τα εκτός Ελλάδας ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και hedge funds.

Με λίγα λόγια πρέπει να αποκλειστούν τα περίπου 17 δισ. των ελληνικών τραπεζών τα 30 δισ ελληνικών φορέων και περίπου 2 δισ. στα χέρια ιδιωτών.

Έτσι απομένει ένα ποσό 30 δισ των ξένων τραπεζών και των hedge funds.

Αυτά τα 30 δισ. είναι η ονομαστική αξία των ομολόγων. Οι ξένες και τράπεζες και ειδικά τα hedge funds τα αγόρασαν σε τιμές 12% και 16%.

Τον τελευταίο μήνα και ενώ διέρρευσε η πληροφορία για επαναγορά χρέους η τιμή τους υπερδιπλασιάστηκε και την περασμένη Παρασκευή ήταν στο 35%.

Ακόμη και με αυτή την τιμή την οποία καθόρισε το Eurogroup οι επενδυτές αυτοί έχουν ποσοστό κερδών πάνω από 100% αν αναλογιστεί κανείς την αξία στην οποία αγόρασαν το καλοκαίρι, για παράδειγμα.

Έτσι υπάρχει ένα περιθώριο κέρδους για τη χώρα μας από αυτά τα ομόλογα ακόμη και της τάξης των 10 δισ. ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα αυτό θεωρείται απίθανο ότι θα πετύχει στο 100% και έτσι καλό είναι να υπολογίζεται ένα ποσό κοντά στα 3 με 5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Πήραμε την δόση αλλά ο έλεγχος θα είναι ασφυκτικός – Επισπεύδεται η επαναγορά χρέους – Όλα όσα αποφασίστηκαν και όλα όσα πρέπει να γίνουν

Πως έκοψαν 40 δισ. από το χρέος

Reuters:Στο 35% της ονομαστικής τιμής η επαναγορά των ελληνικών ομολόγων

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε