weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Πόσο χρόνο έχουν Ελλάδα και Ισπανία; – Πιέσεις και εκβιασμοί στο παρασκήνιο λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup – Το ευρώ καταποντίζεται

Πόσο χρόνο έχουν Ελλάδα και Ισπανία; – Πιέσεις και εκβιασμοί στο παρασκήνιο λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup – Το ευρώ καταποντίζεται | Newsit.gr

Το σημερινό Eurogroup κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα γιατί γίνεται. Η έλλειψη σοβαρότητας και αποφασιστικότητας εκ μέρους των χωρών της ευρωζώνης και ειδικά εκείνων που θεωρούνται οι πιο εύρωστες οικονομικά, είναι για ακόμα μια φορά εμφανής, αφού το ευρώ καταποντίζεται και εκείνοι περι αλλού τυρβάζουν…

Σήμερα η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε έως και τα 1,2225 δολάρια τις πρώτες πρωινές ώρες στην ασιατική αγορά, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε και λίγο πριν το μεσημέρι βρισκόταν στα 1,22850 δολάρια.

Επίσης, η ανησυχία για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας οδήγησε σε άνοδο της απόδοσης των 10ετών ομολόγων της κατά 5 μονάδες βάσης στο 7%!

Η αυστηρότητα εκ μέρους των εταίρων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ισπανία θεωρείται δεδομένη, άλλωστε οι ίδιοι οι τροικανοί είπαν στον κ.Στουρνάρα ότι τον περιμένει ένα δύσκολο απόγευμα στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση που θα τον συνοδεύει θα δείχνει μικρή πρόοδο εκ μέρους της Ελλάδας στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, αλλά θα ληφθεί άραγε υπόψιν ότι η χώρα αυτή, μόλις βγήκε από 2 εκλογικές αναμετρήσεις;

Νωρίς το μεσημέρι το πρακτορείο DJ, μετέδωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να δώσουν επιπλέον έναν χρόνο στην Ισπανία για να μειώσει το έλλειμμά της. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα. Έχουν ετοιμάσει και προσχέδιο.

Ανησυχώ για την Ελλάδα

Περισσότερος χρόνος ζήτησε να δοθεί στην Ελλάδα και ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

Παραπέμποντας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Ελλάδα και επισημαίνοντας τη στασιμότητα που παρατηρείται, ο κ. Νοβότνι εξέφρασε, συγχρόνως, την ελπίδα πως στη σημερινή και αυριανή σύνοδο του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών, θα επιτευχθεί μια γρήγορη επανεκκίνηση της διαδικασίας του διαλόγου.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα περιθώρια χρόνου για την Ελλάδα δεν είναι απεριόριστα και πως η χώρα έχει μεγάλες οικονομικές ανάγκες, που μπορούν να καλυφθούν μόνο με βοήθεια από έξω. Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι θα υπάρξει, τώρα, ένας ανάλογα εποικοδομητικός διάλογος με την τρόικα.

Τι θα ζητήσει το Eurogroup από την Ελλάδα

* Νόμος για την μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο (μπορεί και κατά 15% σύμφωνα με πληροφορίες) στα «ειδικά μισθολόγια» του δημοσίου τομέα, η οποία θα εφαρμοσθεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου με στόχο μείωση της δαπάνης κατά 205 εκατ.ευρώ.

• Προετοιμασία του μεσοπρόθεσμου 2013-2016 των 12 δισ. ευρώ με παρεμβάσεις στις δαπάνες κάθε είδους.

• Νέα μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων.

• Παρεμβάσεις στα επιδόματα προνοίας.

• Ολοκλήρωση ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών.

• Παρεμβάσεις στις αποκρατικοποιήσεις με αλλαγή του νόμου περί Στρατηγικών Εταιριών, εκκαθάριση των θεμάτων κρατικής ενίσχυσης, απογραφή των κρατικών ακινήτων και ΔΕΚΟ, αποσαφήνιση του καθεστώτος χρήσεως γης, δημιουργία ρυθμιστικών αρχών κλπ.

• Ανακοίνωση και ψήφιση του φορολογικού νόμου για την απλοποίηση του συστήματος, την εξάλειψη των απαλλαγών και των προνομιακών καθεστώτων. Αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών για να ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς.

• Στον ΕΟΠΥΥ μείωση των συμβάσεων με ιδιώτες ιατρούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Κάποιοι σας θέλουν εκτός ευρώ» – Η αποκάλυψη… απειλή της τρόικας στην κυβέρνηση – Σε βαρύ κλίμα η πρώτη Στουρνάρα στο Eurogroup

Άγριο «μαχαίρι» στα ειδικά μισθολόγια – Έρχεται το… κατακαλόκαιρο η ρύθμιση – Θέλουν να μαζέψουν 200 εκατ. ευρώ

Δεν θα »καλοπεράσει» ο υπουργός Οικονομικών

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup όπου θα κριθεί η τύχη του Μνημονίου

Σαρωτικές αλλαγές στην φορολογία:Μείωση κλιμακίων, αύξηση αφορολογήτου-Αντικαθίσταται το χαράτσι και ο φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από το 2013

“Στο σφυρί” ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, και 80.000 ακίνητα για να μειωθούν οι φόροι

Το 49% των Γερμανών μας θέλει εκτός ευρώ

Στο τραπέζι συλλογικές συμβάσεις, κατώτατος μισθός και μετενέργεια

»Καμία ελπίδα για την Ελλάδα εντός ευρώ»

«Ούτε σεντ για την Ελλάδα αν δεν διαπιστώσουμε ότι το Μνημόνιο εφαρμόζεται!»

#TAGS MM