Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Πρεμιέρα σήμερα για τους πλειστηριασμούς – τι εκτιμούν οι τραπεζίτες

Πλειστηριασμοί

Ξεκινούν σήμερα οι πλειστηριασμοί στις αίθουσες των Ειρηνοδικείων και όλοι αναμένουν την εξέλιξη αυτή καθώς και το πώς θα αντιδράσουν όλοι εκείνοι που μέχρι χθες εμπόδιζαν την όλη διαδικασία.

Σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα αναμένεται να μπει σε στις ράγες από το 2018 με στόχο ως το Μάιο του νέου έτους το 70% των πλειστηριασμών να γίνεται κανονικά.

Στην αρχική φάση το ηλεκτρονικό σύστημα θα λειτουργήσει μία φορά την εβδομάδα αντί των τριών ημερών που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή κάθε Τετάρτη. Δύο ημέρες πριν, τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου έληξε και η προθεσμία που έχουν οι υποψήφιοι πλειοδότες να εγγραφούν στο σύστημα και να καταθέσουν την εγγυητική επιστολή που υποχρεούνται, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διαδικασία του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα με τους πρώτους περίπου δέκα πλειστηριασμούς θα ανοίξει σε όσους έχουν εγγραφεί στο σύστημα και έχουν καταθέσει την απαιτούμενη εγγύηση, που ισούται με το 30% της πρώτης προσφοράς, δηλαδή της τιμής που θέτει ως κατώφλι ο επισπεύδων για το ακίνητο που πλειστηριάζεται.

Η διαδικασία θα διαρκέσει για τέσσερις ώρες, κατά τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι θα προτείνουν την τιμή που είναι διατεθειμένοι να δώσουν βάσει μιας ανοικτής πλειοδοτικής διαδικασίας.

Κάθε πλειοδότης θα μπορεί να βλέπει στο σύστημα την υψηλότερη τιμή που επιτυγχάνεται κάθε φορά και τη θέση την οποία λαμβάνει η δική του προσφορά και ανάλογα να αποφασίζει για τη βελτίωση ή όχι της δικής του προσφοράς. Οι συμμετέχοντες δεν θα μπορούν να βλέπουν το όνομα του πλειοδότη, ο οποίος θα ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τράπεζες

Στο μεταξύ ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα κρίσιμες επαφές ανάμεσα στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και του κλιμακίου του SSM με θέμα την πορεία τους. Ο ​SSM θα ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, στη βάση των οποίων θα διαμορφώσει τις παραδοχές του για τα stress tests του προσεχούς Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους θα γίνουν 45 – 50 πλειστηριασμοί. Το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κατακόρυφα τον Ιανουάριο, οπότε θα διενεργηθούν 500 – 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Η αύξηση αναμένεται με γεωμετρική πρόοδο από τον Μάρτιο, οπότε στόχος είναι μέχρι και τον Σεπτέμβριο να διενεργούνται 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μηνιαίως, για να φτάσουν τους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στους στόχους που έχουν υποβάλει στον SSM οι τράπεζες για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους το 2018 και το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπει ότι για να επιτευχθεί ο στόχος για τις ανακτήσεις οφειλών μέσω ρευστοποιήσεων θα πρέπει να γίνουν εντός του 2018 πλειστηριασμοί της τάξεως από 15.000 μέχρι 20.000.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καθώς οι πλειστηριασμοί ακολούθησαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τη δημιουργία μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 2009 και μετά (οι περισσότεροι πλειστηριασμοί έγιναν όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κινούνταν σε μονοψήφια ποσοστά, ενώ ατόνησαν σταδιακά όσο αυξάνονταν τα NPLs), εκτιμάται ότι το “σημείο ισορροπίας” για να εξορθολογιστεί η κατάσταση είναι οι 40.000 πλειστηριασμοί ετησίως μέσα στην επόμενη τριετία.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις