Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πριν τον Ομπάμα το… μήνυμα: Μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος

Πριν τον Ομπάμα το… μήνυμα: Μεταρρυθμίσεις και μετά χρέος

Λίγο μετά την πληροφορία πως ο Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί την Ελλάδα μέσα στον Νοέμβριο (14 ή 15 η πιθανότερη ημερομηνία), μια πληροφορία που ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε διαψεύδεται, ήρθε και το… μήνυμα του Λευκού Οίκου: πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οι συζητήσεις για το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

“Αγγελιαφόρος” του μηνύματος του Λευκού Οίκου είναι ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σητς. Ο Αμερικανός υφυπουργός επανέλαβε ότι εξακολουθεί να θέλει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς θεωρεί ότι έχει να προσφέρει πολλά στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Ωστόσο, προέτρεψε την Ελλάδα να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που θα ανοίξουν το δρόμο για αυτή τη συζήτηση με τους Ευρωπαίους, ώστε να μπορέσει να συμμετέχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σε ερώτηση της Καθημερινής σχετικά με τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ελληνικής κρίσης στη διάθεση αλλά και τη δυνατότητα του Ταμείου να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη σημαντικής ελάφρυνσης του χρέους, ο Νέιθαν Σητς ουσιαστικά απάντησε ότι η μπάλα βρίσκεται πίσω στο έδαφος της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τη συζήτηση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική και θα τη βάλουν σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης.

Η απάντηση του Νέιθαν Σητς στην ερώτηση της ανταποκρίτριας της εφημερίδας στις ΗΠΑ ήταν: «Το ερώτημα που θέτετε είναι πολύπλευρο, με πολλές διαφορετικές πτυχές. Αν το δει κανείς από ψηλά, η αίσθησή μου είναι ότι τα τελευταία έξι χρόνια οι ελληνικές αρχές και η ελληνική οικονομία έχουν κάνει κάποια εντυπωσιακά μεταρρυθμιστικά βήματα και έχουν σημειώσει πρόοδο στο να καταστήσουν την ελληνική οικονομία πιο ισόρροπη και ανταγωνιστική από το παρελθόν.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει και είναι σημαντικό για τον λόγο αυτό η Ελλάδα να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για να εφαρμόσει τις εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό κοκ. Καθώς η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυτές τις μεταρρυθμίσεις, και θα υιοθετεί σε βασικές γραμμές τα βήματα που χρειάζονται για να κάνει την οικονομία της πλήρως ανταγωνιστική μεσο- και μακρο-πρόθεσμα, αυτό θα ανοίξει την πόρτα για μία σοβαρή συζήτηση με τους Ευρωπαίους για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Και καθώς θα συμβεί αυτό, θα ανοίξει επίσης το δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Το ΔΝΤ έχει την ικανότητα να δώσει μία χρήσιμη και πλούσια οπτική σε αυτές τις συζητήσεις, και είναι σημαντικό να είναι στο τραπέζι στο πλαίσιο αυτό».

Πηγή: Καθημερινή

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε