Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Προωθούν το “ευρώ των φτωχών” στη Γερμανία;

– Η Μέρκελ δέχεται εισηγήσεις για ένα υποτιμημένο ευρώ για τις φτωχές χώρες, σύμφωνα με δημοσίευμα
– Αυτό θα ξεκινούσε υποτιμημένο σε σχέση 1 προς 3
– Τον κωδωνα του κινδύνου κρούουν αναλυτές για αυτά τα σχέδια

Εισηγήσεις για ένα “ευρώ των φτωχών” έχει δεχτεί η Μέρκελ σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, από δύο πρώην συμβούλους του ομοσπονδιακού υπουργειου Οικονομικών, έναν πρώην στέλεχος τράπεζας και στελέχη των κυβερνητικών της εταίρων.

Οι κύκλοι αυτοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εισηγούνται ότι οι αδύναμες χώρες της ευρωζώνης – ο αποκαλούμενος “φτωχός νότος” ή επίσης PIGS (Portugal, Ireland, Greece, Spain) – θα πρέπει να βρεθούν εκτός νομίσματος.

Σύμφωνα με τον πυρήνα της απόρρητης εισήγησης, η Γερμανία έχει ζωτικό συμφέρον να “απαλλαγεί” από τα βαρίδια του ευρωπαϊκού νότου και να επιταχύνει την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς με τις χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ.

Με αυτές τις χώρες, λέει η εισήγηση, η Γερμανία θα διατηρήσει ένα κοινό νόμισμα, το σημερινό ευρώ και οι υπόλοιπες χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια για να το χρησιμοποιούν θα έχουν ένα πιο “αδύναμο” που στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινούσε υποτιμημένο σε σχέση 1 προς 3 ως προς το σημερινό.

Το αδύναμο ευρώ θα βοηθούσε στην αναθέρμανση των οικονομιών του νότου και στο απώτερο μέλλον η γερμανική διοίκηση του ισχυρού ευρώ θα εξέταζε ξανά ανάλογα με τα δεδομένα, μία διασύνδεση των ισοτιμιών, αν συμφέρει.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Μέρκελ δεν αποδέχεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον τις προτάσεις αυτές, ενώ και καθηγητές οικονομικών έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος.

Διαβάστε ακόμη: Παρέμβαση Ομπάμα για την ελληνική οικονομία

Απειλητικό τελεσίγραφο της τρόικας για τις επόμενες δόσεις του δανείου


Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε