Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Πρόσθετα μέτρα για να πάρουμε το πακέτο βοήθειας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων θα περιλαμβάνουν οι κοινοί όροι με τους οποίου η Ελλάδα θα μπορεί να κάνει χρήση της οικονομικής βοήθειας ύψους 45 δισ. ευρώ που προσφέρουν ΕΕ και ΔΝΤ.

 

Όπως γράφει το “Βήμα” τα μέτρα που θα κληθεί να πάρει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης αφορούν το 2011 και το 2012 και σχετίζονται με την επίλυση του Ασφαλιστικού, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών. Η διαδικασία αναμένεται να οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας και οι εκτιμήσεις θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε χρήση του μηχανισμού στήριξης.
 
Ήδη από χθες έχουν αρχίσει στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις εμπειρογνωμόνων από την Ελλάδα, το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την ΕΕ, με στόχο την ολοκλήρωση ως το τέλος της εβδομάδας των προϋποθέσεων και των διαδικασιών με τις οποίες η Ελλάδα θα μπορέσει- αν το επιθυμεί- να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης που προσφέρουν ΕΕ και ΔΝΤ.
 
Τα πρόσθετα μέτρα που θα κληθεί να λάβει η κυβέρνηση σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού σχετίζονται με την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας ως το 2015, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας που βαίνει μειούμενη και την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών σε μια σειρά τομείς όπως η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και η περιστολή του δημόσιου τομέα.
 
Σε ενδεχόμενη επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας θα συμμετάσχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ των οποίων η συμβολή θα είναι αντίστοιχη προς τη συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, δηλαδή προς τον εθνικό τους πλούτο. Ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί τελικώς να συνάψει ξεχωριστές οικονομικές συμφωνίες με την κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης που θα τη συνδράμει, αφού το έργο αυτό θα αναλάβει για λογαριασμό της Ελλάδας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
 
Τους όρους της συμφωνίας για τον δανεισμό προς την Ελλάδα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Εurogroup κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, οι οποίοι είναι:
 
1 Το ποσό του δανείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ελλάδα φθάνει τα 30 δισ. ευρώ. Το ποσό συμπληρώνεται από το ΔΝΤ με 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ή 15 δισ. ευρώ σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
 
2 Τα 40- 45 δισ. ευρώ αφορούν το 2010. Την επόμενη διετία 2011-2012, πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι θα χορηγηθεί ανάλογο ποσό.
 
3 Το επιτόκιο δανεισμού από την ΕΕ θα ανέρχεται σε 3,7% κυμαινόμενο (euribor τριμήνου, 300 μονάδες βάσης και έξοδα δανεισμού 0,15-0,50%) ή 5% σταθερό (1,85% swap rate, 300 μονάδες βάσης και έξοδα 0,15-0,50%) όταν στην αγορά έχει ανέλθει σε 7%.
 
4 Αν η διάρκεια του δανείου ξεπεράσει την τριετία, τότε προβλέπεται ποινή 1% στο επιτόκιο.
 
5 Το επιτόκιο δανεισμού από το ΔΝΤ θα είναι χαμηλότερο του κυμαινόμενου επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
6 Η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να δανειστεί είτε με τρίμηνη διάρκεια σε κυμαινόμενο επιτόκιο είτε με επαναλαμβανόμενα τρίμηνα (ως τρία χρόνια), ή τριετή διάρκεια.
 
7 Η χρηματοδότηση είναι διμερής από τα κράτη μέλη, αλλά υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
8 Δεν υπάρχει συγκεκριμένος όρος για το ποιος θα δανείσει (είτε η ΕΕ είτε το ΔΝΤ) πρώτος την Ελλάδα.
 

Πάντως μετά την ανακοίνωση ότι ΕΕ και ΔΝΤ θα βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα αν το ζητήσει έκανε το Χρηματιστήριο να ανέβει σημαντικά ενώ βοήθησε και στην αποκλιμάκωση των spread. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε