Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Πρόσθετα μέτρα σε βάθος χρόνου ζητά ο Ρεν

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Εντατικοποίηση των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια ζητά ο Όλι Ρεν μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για το ελληνικό δημόσιο χρέος και το έλλειμμα.

Ο αρμόδιος οικονομικός Επίτροπος, σε γραπτή του δήλωση, εκτιμά ότι τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4%.

Επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

Αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

Τέλος, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε επίσης
Στο 13,6% το έλλειμμα!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε