Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Προτάσεις ΕΣΕΕ για το φορολογικό νομοσχέδιο

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι 23 τελευταίες αλλαγές που έκανε το οικονομικό επιτελείο στο φορολογικό νομοσχέδιο δεν ικανοποίησαν την ΕΣΕΕ.

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου σημειώνει ότι μόνο η απόσυρση του 8% είναι αποτέλεσμα των αντιδράσεων του επιχειρηματικού κόσμου ωστόσο στο πλαίσιο του διαλόγου το εμπόριο κατέθεσε και άλλες παρατηρήσεις και προτάσεις που, όμως, δεν έτυχαν της αναμενόμενης προσοχής.

Ενδεικτικά αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΣΕΕ η πάγια θέση της για επιβράβευση των συνεπών φορολογούμενων ή τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για την καθιέρωση του point system, μέτρο το οποίο είναι μεν σωστό, αλλά δεν δημιουργεί κίνητρα συνέπειας.

Άλλες σημαντικές προτάσεις κρίνει ότι είναι οι ακόλουθες:

– Η ημιτελής προσέγγιση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως είναι η μεταβίβαση των επιχειρήσεων, έρχεται τελικά σε αντίθεση με την ομαλή διαδοχή των επιχειρηματικών γενεών, με την λογική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των νέων και με την αναγκαία μεταφορά τεχνογνωσίας για την συνέχιση της επιτυχημένης πορείας της επιχείρησης. Ειδικότερα, ενώ με την εισηγητική έκθεση παρουσιάζεται ότι γίνεται ελάφρυνση των φορολογικών βαρών της συγκεκριμένης περίπτωσης, τελικά η μεταβίβαση επιβαρύνεται με μεγαλύτερο φόρο 5% και 10% ανά περίπτωση, αντί 1,2% και 2,4% αντίστοιχα. Περαιτέρω, τα ποσοστά αυτά βρίσκονται σε ασυμφωνία με τα προβλεπόμενα σε άλλα ισχύοντα φορολογικά νομοθετήματα για τη μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων (άρθρο 13 παρ. 2 ισχύοντος ΚΦΕ), πράγμα που θα δημιουργήσει ασάφειες και συγκρούσεις διατάξεων, εάν δεν ρυθμιστεί άμεσα. Η θέση της ΕΣΕΕ: Η ευνοϊκή φορολόγηση της μεταβίβασης των επιχειρήσεων αποτελεί εργαλείο πρώτης γραμμής για την ενίσχυση και διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

– Η ρύθμιση της παραγράφου 3 του άρθρου 20 του ν/σχ που αφορά στην εξόφληση συναλλαγών αξίας άνω των 1.500 €, στην ουσία, μέσω Τραπεζών, θα δημιουργήσει δυσλειτουργία στην αγορά καθότι υπάρχει μεγάλη μερίδα συναλλασσομένων, η οποία δεν έχει ή δεν επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε τραπεζικά προϊόντα (π.χ. κάτοικος απομακρυσμένου χωριού). Παράλληλα, εισάγεται μία ακόμη γραφειοκρατική υποχρέωση, η οποία προστιθέμενη στο πλήθος των λοιπών, σίγουρα δεν βοηθάει στην απλοποίηση των διαδικασιών και ενισχύει την πιθανότητα αθέλητου λάθους ή παρατυπίας εκ μέρους ιδιαίτερα του μικρομεσαίου επιχειρηματία.

– Η παράγραφος 1 του άρθρου 20 του ν/σχ ορίζει ότι για συναλλαγές άνω του ποσού των 3.000 € τα φορολογικά δεδομένα πρέπει να διαβιβάζονται ηλεκτρονικά στη βάση της ΓΓΠΣ. Το συγκεκριμένο μέτρο κρίνεται θετικό αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις με επιπλέον κόστος πληροφορικών συστημάτων και προγραμμάτων. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξει πρόνοια και για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ή στερούνται υποδομής μηχανογράφησης και γνώσεων. Στην παράγραφο 2 που ορίζει τον τρόπο εξόφλησης των τιμολογίων αυτών, θα πρέπει να συμπεριληφθεί και η εκχώρηση επιταγών πελατείας. Σε τελική ανάλυση, η συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει να διακρίνεται από ευελιξία διότι αναμένεται να επιφέρει δυσλειτουργίες στην αγορά και να αυξήσει τις προϋποθέσεις σχέσεων συναλλαγής μεταξύ ελεγκτών και φορολογουμένων. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η έως σήμερα ισχύουσα διάταξη η οποία αναφέρεται σε εξόφληση συναλλαγών άνω των 15.000 € με ειδικό τρόπο, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε σχέση με την περιστολή της φοροδιαφυγής.

– Η οικονομική κρίση και η βαθύτατη ύφεση που κυριαρχεί στην αγορά έχει φέρει τις επιχειρήσεις στο χείλος της αναστολής της λειτουργίας τους, ούτως ώστε το προτεινόμενο από την ΕΣΕΕ μέτρο για την ορθολογική αντιμετώπιση των επισφαλειών να αποτελεί σήμερα για αυτές πραγματικό σωσίβιο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε α) την αύξηση του ποσοστού στο ανώτατο δυνατό, π.χ. 2% και β) την απόσβεση σε ποσοστό 100% των επισφαλειών στη χρήση, με αντικειμενικά εύκολες διαδικασίες.

– Όσον αφορά στις διατάξεις του άρθρου 13 για την παρακράτηση φόρου διανεμομένων, προτείνουμε να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δημιουργούν αφορολόγητο αποθεματικό το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για παραγωγικές επενδύσεις.

– Να θεσπιστούν κίνητρα συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων τα οποία αφενός μεν θα απαλλάσσουν τις συγχωνευθείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη φορολόγηση της υπεραξίας, αφετέρου δε θα παρέχουν μειωμένους φορολογικούς συντελεστές για μία πενταετία.

– Να προωθηθεί η δίκαιη αντιμετώπιση του φορολογουμένου από το κράτος, με τον συμψηφισμό των οφειλών προς το Δημόσιο από απαιτήσεις των επιχειρήσεων και ειδικότερα από απαιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ.

Η ΕΣΕΕ, δηλώνει πολύ καλά προετοιμασμένη για τον β’ κύκλο της φορολογικής διαβούλευσης με προτάσεις εφ’ όλης της ύλης και κυρίως για την κατάργηση του ΚΒΣ, όπως έχει υποσχεθεί η Κυβέρνηση ότι θα πραγματοποιήσει.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε