Τρίτη, 16 Απρ.
23oC Αθήνα

Πρωταθλητές της παραοικονομίας! – 52 δισ. ευρώ μόνο πέρυσι ο τζίρος

Πρωταθλητές της παραοικονομίας! – 52 δισ. ευρώ μόνο πέρυσι ο τζίρος

Μια ματιά στα στοιχεία της Κομισιόν θα λυθούν οι απορίες γιατί οι τροϊκανοί μας έχουν βάλει στο μάτι, ζητώντας όλο και περισσότερες αλλαγές στο φορολογικό πεδίο.

Η Ελλάδα είναι η 9η χώρα ανάμεσα στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 4η στην ευρωζώνη όπου η παραοικονομία… ζει και βασιλεύει. Μόνο το 2011 ο τζίρος στη χώρα μας ξεπέρασε τα 52 δισ. ευρώ. Και μέσα σ’ όλα αυτά, είμαστε και στην τελευταία θέση σε ΟΛΗ την Ευρώπη στη συγκέντρωση εσόδων από ΦΠΑ…

Όλα αυτά και πολλά πολλά άλλα προκύπτουν από στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τι δείχνουν; Πως ό,τι τι αν γίνεται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στην ουσία κάνουμε με τρύπα στο νερό! Και αυτό την ώρα που η ανάγκη για να μαζέψει το κράτος χρήματα, είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο ελεγκτικός μηχανισμός στην Ελλάδα είναι ένα από τα γρανάζια του κράτους που δε δουλεύει. Καθόλου, σχεδόν. Γι’ αυτό και η χώρα μας απουσιάζει από τον κατάλογο των κρατών μελών της Ε.Ε. στην κατηγορία κοστολόγησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Στον δείκτη που η Κομισιόν καταγράφει το διοικητικό κόστος ανά 100 ευρώ φορολογικών εσόδων… μην ψάξετε για την Ελλάδα, δε θα τη βρείτε! Όπως και την Κύπρο, τη Λιθουανία και την Ισπανία.

Πληγή δεύτερη: ΦΠΑ. Δεν αποδίδεται στο κράτος σε πολλές περιπτώσεις. Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 2010 η Ελλάδα ήταν η τελευταία στον κατάλογο με τις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά στην είσπραξη ΦΠΑ και το ποσό που θα έπρεπε να συλλεχθεί βάσει των συντελεστών. Το 2010 λοιπόν, το ελληνικό κράτος έβαλε στα ταμεία το μόνο το 37% των εσόδων που έπρεπε να εισπράξει. Κι ας αύξησε τον υψηλό συντελεστή από το 21% στο 23% τον Ιούλιο του 2010.

Αφενός φταίει και εδώ ο αναποτελεσματικός εισπρακτικός μηχανισμός, αφετέρου η ύφεση που γονατίζει για 6η χρονιά την ελληνική οικονομία. Μετά την Ελλάδα, στη δεύτερη χειρότερη θέση είναι η Ιταλία και ακολουθεί η Ισπανία… Τα σχόλια περιττεύουν…

Το μέγεθος της παραοικονομίας στην Ελλάδα «ζαλίζει». Φτάνει το 24,3% του ΑΕΠ τς χώρας δηλαδή 52,3 δισ. ευρώ για το 2011, με την Ελλάδα να «φιγουράρει» στην 9η θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον αέρα τα 31,5 δισ. της δόσης του Αυγούστου

Τα πυρομαχικά της ΕΚΤ τελείωσαν-Στο 1,22 το ευρώ!

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στη φορολογία – Τι θα ισχύσει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε