weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

«Πρώτος στόχος η επιβίωση, μετά το μέλλον»

«Πρώτος στόχος η επιβίωση, μετά το μέλλον» | Newsit.gr

Διαβάστε όλο το άρθρο των Financial Times

»Η επιβίωση είναι όλο το παιχνίδι για την εταιρία «Μυτιληναίος», καθώς η Ελλάδα οδεύει προς το 6ο συνεχόμενο έτος ύφεσης.

Οι εξαγωγές κρατούν στην επιφάνεια την, υπό οικογενειακό έλεγχο, εταιρία παραγωγής αλουμινίου, μηχανολογικών εργολαβιών και παροχής ενέργειας, σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Ευάγγελο Μυτιληναίo.

Υπάρχουν ωστόσο και νέες προκλήσεις, καθώς οι τραπεζικές πιστώσεις προβλέπεται να συρρικνωθούν περαιτέρω, οι δανειστές επιβάλλουν στην Ελλάδα νέους φόρους και οι θεσμικοί επενδυτές πιέζουν να μετακινηθούν ορισμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό.

«Ολοι οι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, να προσπαθούν να επιβιώσουν», δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. «Αν κάποιος πει το αντίθετο, δεν είναι αλήθεια».

Όμως ο όμιλος παραμένει κερδοφόρος με τζίρο που προβλέπεται να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ φέτος, τονίζει. Αλλά έχει εγκαταλείψει σχέδια επέκτασης, καθώς η τραπεζική χρηματοδότηση έχει στεγνώσει από τότε που η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

«Αν δεν υπήρχε αυτή η κρίση, θα είχαμε ανάπτυξη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από μεγάλες επενδύσεις στην ενέργεια. Θα συμμετείχαμε στις τουρκικές ιδιωτικοποιήσεις ενεργειακών εγκαταστάσεων και θα είχαμε χτίσει μια βάση εκεί», είπε ο κ. Μυτιληναίoς.

Αντ’αυτού η προσοχή πέφτει στις περικοπές των δαπανών, την σφιχτή διαχείριση του ρευστού και τις βελτιώσεις στα εργοστάσια του ομίλου στην Ελλάδα: Το καθετοποιημένο μεταλλουργείο αλουμινίου και τρεις ενεργειακούς σταθμούς καύσης αερίου.

Η παρατεταμένη συρρίκνωση του δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες έχει υποχρεώσει την επιχείρηση να χρηματοδοτείται μέσα από την εσωτερική ταμειακή ρευστότητα, την προκαταβολικές χρηματοδοτήσεις από καθιερωμένους πελάτες και τα περιορισμένα ποσά πιστώσεων από ευρωπαϊκές τράπεζες με τις οποίες διατηρεί μακροχρόνια σχέση.

Η εταιρία Μυτιληναίος εξαγόρασε το Αλουμίνιο της Ελλάδος, τον μόνο εγχώριο παραγωγό, και την Μέτκα, επιχείρηση που ειδικεύεται στην κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων, μέσω των πωλήσεων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων που ανέλαβε η Ελλάδα όταν εισήλθε στο ευρώ, περίοδο που οι εγχώριες τράπεζες ήταν πλημμυρισμένες ρευστότητα.

Ένα επενδυτικό πρόγραμμα 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή ενεργειακών εγκαταστάσεων και την αναβάθμιση του χυτηρίου αλουμινίου, κόντευε να ολοκληρωθεί όταν χτύπησε η κρίση και κόπηκε η τραπεζική πίστωση.

«Ολοκληρώσαμε το επενδυτικό πρόγραμμα χρησιμοποιώντας εσωτερική ρευστότητα και ξεπληρώσαμε χρέη από την αύξηση των εσόδων μας», σχολιάζει ο κ. Μυτιληναίoς. «Νοιώθω άνετα με το χρέος –έχει μεταφερθεί από την holding company στις λειτουργικές μονάδες που έχουν ισχυρά EBITDA.”

Οι τεταμένες σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχουν διογκώσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρίες. Η εκταμίευση της δόσης των 34 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών της χώρας και την χαλάρωση της πιστωτικής αποστράγγισης, που ήταν προγραμματισμένη για τον Απρίλιο καθυστέρησε, λόγω των δύο γενικών εκλογών και συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα μόλις.

Εξαιτίας των πολλών οριακών ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο για τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ένας ξένος πελάτης της Αλουμίνιον της Ελλάδος ήταν τόσο ανήσυχος, που πάγωσε συμφωνία προ-χρηματοδότησης 50 εκατ. ευρώ, «κι έκανε καλά με δεδομένες τις συνθήκες», λέει ο κ. Μυτιληναίoς.

Η Μέτκα έχει υποστεί σκληρά πλήγματα λόγω της κρίσης, μολονότι είναι το «αστέρι» του ομίλου με παραγγελίες 1,6 δισ. ευρώ για έργα στην Τουρκία και την Μέση Ανατολή. Έχει καταφύγει στην εξοικονόμηση ρευστού για να το χρησιμοποιεί ως εγγύηση και να μπορεί να συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς, επειδή υπάρχει πρόβλημα στην εξασφάλιση τραπεζικής εγγύησης για κάθε χώρα με έδρα στην Ελλάδα.

Ο κ. Μυτιληναίoς έχει μέχρι στιγμής αποκρούσει τις προτάσεις να μετακινηθούν στο εξωτερικό τα κεντρικά γραφεία της Μετκα, αν όχι και όλου του ομίλου. «Δεν νοιώθω καλά με τους μετόχους να μας λένε ότι πρέπει να μεταφερθούμε, αν και το 95% των δραστηριοτήτων μας βρίσκονται εκτός Ελλάδας,» λέει. «Δεν είναι σωστό να πρέπει να φύγεις για να επιβιώσεις.»

Ωστόσο η ανθεκτικότητα του ομίλου δοκιμάζεται. Ο ενοποιημένος τζίρος 9μήνου ήταν αμετάβλητος στο 1,1 δισ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν από τα 46,1 εκατ. ευρώ στα 11,6 εκατ. ευρώ. Η Μετκα ανακοίνωσε μείωση τζίρου 45% στα 409 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 50,9 εκατ. ευρώ από 79,7 εκατ. ευρώ.

Οι νέοι φόροι που έχουν στόχο τον ενεργειακό κλάδο, θα κοστίσουν στον όμιλο 50 εκατ. ευρώ το 2013, δηλώνει ο κ. Μυτιληναίoς. Η τρόικα έχει επιβάλλει ειδικούς φόρους στην κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, την συμπαραγωγή ρεύματος και τις εκπομπές καυσαερίων, για να δώσει μια γρήγορη τόνωση στα έσοδα και να ισορροπήσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

Παρά τις προκλήσεις, ο κ. Μυτιληναίoς κοιτάζει στο μέλλον. Θεωρεί την εμπορία φυσικού αερίου μια υποσχόμενη επιχείρηση για την εταιρία, μετά την συμφωνία με την Motor Oil, τον ελληνικό ομιλο ναυτιλίας και διύλισης, για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς αερίου στο ανταγωνισμό. Οι συνεργάτες αγοράζουν φυσικό αέριο από διεθνείς προμηθευτές σε ελκυστικές τιμές για να μειώσουν την εξάρτησή τους από την ΔΕΠΑ, την κρατική εταιρεία που εισάγει ρωσικό αέριο και ελέγχει το 80% της αγοράς.

Η Μυτιληναίος και η Motor Oil, που έχει τις βαθιές τσέπες της οικογενειακής ναυτιλιακής επιχείρησης, έχουν προεπιλεγεί στους πλειοδότες που θα ανταγωνιστούν με την Gazprom της Ρωσίας και την Socar του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της ΔΕΠΑ στην διαδικασία ιδιωτικοποίησης, από την οποία θα αντληθούν 1 δισ. ευρώ για την απομείωση του χρέους.

«Η επιβίωση είναι ο πρωταρχικός στόχος μας, αλλά το μέλλον είναι ο επόμενος», δήλωσε ο κ. Μυτιληναίoς. «Θα έλθει το τέλος της κρίσης, αργά ή γρήγορα, και ο όμιλός μας πρέπει να έχει τοποθετηθεί σε πολύ καλή θέση για την επόμενη μέρα».

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης :

#TAGS MM