Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Προβόπουλος: «Καταλύτης για μια νέα πορεία η κρίση»

Πολλές από τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο μνημόνιο, εκτιμά ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας.

H ελληνική οικονομία διαθέτει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και η κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης για μία νέα πορεία που θα αναμορφώσει την οικονομία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία, τόνισε ο Γ. Προβόπουλος, προλογίζοντας σειρά μελετών που αφορούν το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τις οποίες δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι πολλές από τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΤτΕ, το πρόγραμμα παρέχει στην ελληνική οικονομία μία μοναδική ευκαιρία να προσαρμοστεί θέτοντας σε κίνηση μία θετική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία μεταξύ άλλων θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα διαμορφωνόταν μεταξύ 0 και 5% του ΑΕΠ. Όμως από το 2000 και μετά παρατηρείται μία δραματική επιδείνωση της κατάστασης με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εκτιναχθεί στο 14% του ΑΕΠ το 2008. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας.

Από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ οι σχετικοί δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ καταγράφουν μία σωρευτική μέχρι σήμερα απώλεια ανταγωνιστικότητα της τάξεως του 20% με 25%. Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή ο ίδιος εκτιμά ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε