Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Πτώση και πάλι για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πτώση και πάλι για το ευρώ έναντι του δολαρίου

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3081 δολάρια από το επίπεδο των 1,3089 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3129 δολ.

Το αρνητικό κλίμα για το ευρώ συντηρείται από την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία καθώς και την διαμόρφωση συνθηκών που ευνοούν την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι μιλώντας χθες σε εκδήλωση στο Μόναχο άφησε να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν εξετάζει το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της ασκούμενης νομισματικής πολιτικής προς μία πιο περιοριστική κατεύθυνση. Άλλωστε οι συνθήκες στο μέτωπο του πληθωρισμού δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν μία τέτοια στροφή. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ε.Ε υποχώρησε τον Ιανουάριο στο 2% από 2,2% που ήταν το Δεκέμβριο.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές συνολικής αξίας 7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών το ένα εκατομμύριο αφορούσε σε μία εντολή αγοράς και τα υπόλοιπα 6 εκατ. ευρω σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 10,88% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,45% να διαμορφωθεί στο 9,43%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμάνθηκε σήμερα στο 0,55%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,44% από 0,46%, στη διάρκεια των έξι μηνών διαμορφώθηκε στο 0,33%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20% και ο μήνας διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε