Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Πτώση χωρίς αντίσταση στο ΧΑ

Πτώση χωρίς αντίσταση στο ΧΑ

Οι επενδυτές φοβήθηκαν τα σενάρια περί ΔΝΤ.

Με τη σκιά του ΔΝΤ να πέφτει βαριά πάνω από το Χρηματιστήριο η αγορά υποχώρησε χωρίς αντίσταση και έκλεισε στις 2,019,63 μονάδες με απώλειες 3,35%. Η αξία των συναλλαγών στα 221,4 εκατ. ευρώ δείχνει την επιθετικότητα των πωλητών που ρευστοποιούσαν σαν να μην υπάρχει αύριο. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών με απώλειες 6,19%. Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε κατά 5,95% στα 14,70 ευρώ, της Alpha Bank κατά 9,60% στα 6,4 ευρώ, της Eurobank κατά 7,07% στα 6,05 ευρώ, της Πειραιώς κατά 5,30% στα 6,08 ευρώ και της Κύπρου κατά 3,96% στα 4,61 ευρώ. Ο Δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,30% και μόνο η ΔΕΗ και τα ΕΛΠΕ έκλεισαν με θετικό πρόσημο 0,92% και 0,36% αντίστοιχα. 

Πολλοί αναλυτές μετά την απροθυμία των εταίρων στην ΕΕ να δανείσουν με χαμηλά επιτόκια την Ελλάδα θεωρούν ως μονόδρομο την προσφυγή στο ΔΝΤ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο δεν έχει διαψευστεί από την κυβέρνηση, η οποία αντιθέτως συντηρεί αυτή τη φημολογία. Μόνο σήμερα, μετά τη μεγάλη βουτιά του ΧΑ με δηλώσεις τους σε ειδησεογραφικά πρακτορεία στελέχη του υπουργείου οικονομικών δήλωσαν πως «δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Πάντως, οι φήμες περί προσφυγής στο ΔΝΤ απλώς επιτάχυναν την πτώση, καθώς η αύξηση της φορολόγησης στις πωλήσεις μετοχών στο 2 τοις χιλίοις και η επίσημη απαγόρευση για διανομή μερισμάτων από τράπεζες που συμμετέχουν στο πακέτο στήριξης είχαν ήδη από νωρίς το πρωι «προετοιμάσει» το έδαφος της διορθωτικής κίνησης του Γενικού Δείκτη. 

Από τις 308 μετοχές που έκαναν πράξη μόνο 19 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 173 υποχώρησαν και 116 παρέμειναν αμετάβλητες. Tα spreads αυξήθηκαν στις 315 μονάδες βάσης αφού οι τιμές των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : Γ. Παπανδρέου: Ζούμε την τιμωρία του ΔΝΤ χωρίς τα οφέλη

Η Ελλάδα καταφεύγει στο ΔΝΤ στις 3 Απριλίου

Δείτε εδώ ζωντανά τη συνεδρίαση του χρηματιστηρίου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε