Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πτωτικά κινείται σήμερα το δολάριο έναντι του ευρώ.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3926 δολάρια.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3903 δολάρια από το επίπεδο των 1,3947 δολαρίων που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.
 
Η υποχώρηση του δολαρίου συνδέεται σήμερα με την “στροφή” των επενδυτών σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις με υψηλότερες αποδόσεις. Η δυναμική που εμφανίζει η Κινεζική οικονομία, όπως αυτή αποτυπώθηκε στα στοιχεία για το δείκτη μεταποίησης που ανακοινώθηκαν σήμερα, ενθάρρυναν τους επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου εγκαταλείποντας την ασφάλεια του αμερικανικού νομίσματος. Από το κλίμα που διαμορφώθηκε ευνοημένα βγήκαν τα διεθνή χρηματιστήρια εκτός του Χ.Α το οποίο έκλεισε με σημαντικές απώλειες (-2,79%).

Σημαντικά γεγονότα που αναμένονται εντός της εβδομάδας είναι η διήμερη σύνοδος της Fed (Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ) στις 2 και 3 Νοεμβρίου η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει έναν νέο κύκλο παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά κρατικών ομολόγων. Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται εξάλλου η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean Claude Trichet ο οποίος αναμένεται να διαφωτίσει την κοινή γνώμη για την στάση της ΕΚΤ στο νέο μηχανισμό μόνιμης βοήθειας που αποφασίστηκε στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης εμφανίζεται προβληματισμένος για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο μηχανισμός αυτός, και ιδιαίτερα το σκέλος που προβλέπει ότι και οι επενδυτές θα πρέπει να επωμίζονται μέρος του κόστους σε περιπτώσεις κρατών που βρεθούν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, στις περιφερειακές αγορές ομολόγων (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ελλάδα.

Στη δευτερογενή αγορά αξία ομολόγων η συναλλακτική δραστηριότητα στο ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 28 εκατ .ευρώ εκ των οποίων τα 3 εκατ .ευρώ αφορούσαν εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 25 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα καταγράφηκε στο 5τες ομόλογο λήξεως 20,08,15 με 8 εκατ. ευρώ, καθώς και στο 3ετές ομόλογο λήξεως 20,03,12 με 6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο διευρύνθηκε 8,35% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 10,83% έναντι , 2,48% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Ενδεικτικά, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,54% στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,41% στο εξάμηνο στο 1,26% το τρίμηνο στο 1,04% από 1,029% και ο μήνας στο 0,84% από 0,83%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε