Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Πυρετός αγορών στο ΧΑ

Πυρετός αγορών στο ΧΑ

Τα 40 δισ. ευρώ του πακέτου «ζέσταναν» την αγορά

Eνθουσιασμός σήμερα στις τάξεις των επενδυτών, καθώς τα 40 δισ. ευρώ των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ εκτιμήθηκε ότι είναι ένα καλό μαξιλάρι ασφαλείας για τις δανειακές ανάγκες της χώρας το 2010, γεγονός που έριξε τα spreads στις 330 μονάδες βάσης και οδήγησε το Γενικό Δείκτη να καταγράφει κέρδη έως και 5,3%. Προς το μεσημέρι όμως, ο ενθουσιασμός αυτός μετριάστηκε, καθώς δημοσιεύματα επικαλούμενα γερμανικές πηγές ανέφεραν πως για να δοθεί η βοήθεια θα πρέπει να προηγηθεί σύνοδος κορυφής αν και από την Κομισιόν θεωρούν ότι αρκεί η συνεδρίαση του Eurogroup.

Τα spreads «σκαρφάλωσαν« πάλι στις 346 μονάδες βάσης και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά με άνοδο 3,51% στις 2.061 μονάδες. Ενδεικτικό του αγοραστικού ενδιαφέροντος ήταν η ψηλή αξία των συναλλαγών που διαμορφώθηκε στα 345,25 εκατ. ευρώ με μόνο 14 εκατ. ευρώ προσυμφωνημένες συναλλαγές, ενώ ήταν εμφανής από τη συμπεριφορά αρκετών μετοχών ότι και σήμερα είχαμε κλείσιμο ανοικτών θέσεων (short), Βεβαίως τα 158 εκατ. ευρώ αφορούσαν συναλλαγές της Εθνικής Τράπεζας. 

Οι πιο σορταρισμένες μετοχές ήταν οι τραπεζικές για αυτό και το τέλος της συνεδρίασης βρήκε τη μετοχή της Εθνικής να ενισχύεται κατά 5,23% και να προσεγγίζει εκ νέου τα 15 ευρώ, τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται κατά 11,29% τη μετοχή της Πειραιώς να κερδίζει 9,32% και της Alpha Bank να ενισχύεται κατά 5,15%. Κανένας κλαδικός δείκτης δεν υποχώρησε και η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές διαμορφώθηκε στο 4 προς1. Ειδικότερα, 161 μετοχές ενισχύθηκαν, 40 υποχώρησαν και 106 παρέμειναν αμετάβλητες.

Η αυριανή έκδοση των εντόκων γραμματίων θα δείξει ως ένα βαθμό τις προθέσεις των επενδυτών για το ύψος των δανειακών επιτοκίων, τη στιγμή που απο την κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχει ακόμη λόγος προσφυγής στο μηχανισμό στήριξης για αυτό και ρίχνουν και άλλα «όπλα» στο τραπέζι, όπως αποκρατικοποιήσεις και ασφαλιστικό για να εξευμενίσουν τις αγορές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε