Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πυρετός διαβουλεύσεων για την πρόταση Σάλλα – Την Τετάρτη η απάντηση της κυβέρνησης

– Τι θα γίνει αν πει το ναι το Δημόσιο – Πως θα γίνει ο διεθνής διαγωνισμός
– ‘Εκτακτες συνάντησεις Παπακωνσταντίνου – Προβόπουλου – Πανταλάκη
– Ορίστηκαν οι σύμβουλοι για την αποτίμηση
–  24ωρη απεργία σε ΑΤΕ και ΤΤ – Πως είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο η συγχώνευση Εθνικής – Alpha Bank

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια μετά την πρόταση του Προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ.  Ο κ. Σάλλας, με την πρόταση που υπέβαλε χθες για την εξαγορά τόσο της Αγροτικής Τράπεζας όσο και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου, κλείνει μια μεγάλη περίοδο συζητήσεων και οδηγεί το τραπεζικό σύστημα στην επόμενη φάση.

Από το πρωί γίνονται διαδοχικές συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και της ΤτΕ με τις διοικήσεις των δυο προς εξαγορά τραπεζών. Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν οτι η επόμενη εβδομάδα θα είναι η πιο κρίσιμη αφού θα βγούν στις 23/07 και τα αποτελέσματα από τα stress test των τραπεζών.

Τετραπλή συγχώνευση πρότεινε ο διοικητής της ΑΤΕ
;

Πληροφορίες αναφέρουν οτι την πρόταση τετραπλής συγχώνευσης του  Τ.Τ., της ΑΤΕ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της Τράπεζας Αττικής επανέφερε, ο διοικητής της ΑΤΕ, κ. Θ. Πανταλάκης.
Επισήμως στη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Πανταλάκης επικεντρώθηκε κυρίως στην πορεία εξυγίνασης της ΑΤΕ και στην ανάπτυξη της τράπεζας.

  Αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι, εφόσον προχωρήσει η πρόταση να οριστούν  σύμβουλοι οι οποίοι θα κάνουν αποτίμηση της κάθε τράπεζας χωριστά έτσι ώστε να παρουσιαστούν τα στοιχεία και να μην υπάρχουν ενστάσεις από καμία πλευρά.

Διαβάστε τι ακριβώς θα ακολουθήσει:

1) Το ελληνικό δημόσιο πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει αν θέλει να πωλήσει το 77% της ΑΤΕ και το 34% του ΤΤ σε αυτές τις χαμηλές αποτιμήσεις. Αν το κράτος πει όχι η προσφορά αποσύρεται.
Αν το κράτος πει το ναι αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις.
Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι δύο είναι οι εναλλακτικές λύσεις ή διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός ώστε να υπάρξουν και άλλες προσφορές ή αντιπρόταση από το κράτος ώστε να καταστεί συμμέτοχος σε ένα νέο σχήμα.

2) Την ερχόμενη Τετάρτη το δημόσιο θα απαντήσει στην Πειραιώς. Ετσι αμέσως μετά θα ακολουθηθεί η διαδικασία που ορίζει και ο νόμος περί αποκρατικοποιήσεων δηλαδή διαγωνισμός.

3) Συγκαλείται η επιτροπή αποκρατικοποιήσεων η οποία θα ορίσει συμβούλους π.χ. δύο ξένες τράπεζες ώστε να πραγματοποιήσουν διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό. Στον διαγωνισμό αυτό θα τεθούν  όλες οι παράμετροι , δηλαδή τι πωλείται και τι ζητάει το κράτος.

4) Όταν θα γίνει ο διαγωνισμός (το φθινόπωρο πιθανότατα) το δημόσιο θα έχει πλήρως ξεκαθαρίσει ποια είναι η καλύτερη λύση.

Κορυφαίοι τραπεζίτες έλεγαν οτι οι αλλαγές στο τραπεζικό τοποίο είναι πλέον αναπόφευκτες και χρειαζόταν ένας καταλύτης. Αυτός ήταν τελικά η πρόταση της Πειραιώς.

2001: Η μεγάλη συγχώνευση που δεν έγινε ποτέ

Οι παθογένειες του ελληνικού συστήματος εμπόδισαν την πολυδιαφημισμένη και πολυαναμενόμη συγχώνευση της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με την ALPHA BANK το 2001.

Ηταν η τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου όταν οι διοικήσεις των δυο τραπεζών ανακοίνωσαν την πρόθεση συγχώνευσης τους.

Η απόφαση αυτή ενθουσίασε την αγορά και από την συγχώνευση αυτή θα δημιουργούνταν ένας κολοσσσός που όμοιός του δεν θα υπήρχε στο ελληνικό αλλά και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Την 20.12.2001 συμφωνήθηκε η δομή της νέας τράπεζας και η κατανομή των θέσεων στην εκτελεστική επιτροπή. Το εγχείρημα όμως ξαφνικά απέτυχε.

Στις 19.1.2002 ανακοινώθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις απέβησαν άκαρπες και έτσι ο στόχος για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κολοσσού έμεινε απραγματοποίητος.

Το γιατί ήταν απογοητευτικό. Και εκεί “η μάχη της καρέκλας” ήταν αδυσώπητη και θύματα τελικά δεν ήταν οι διευθυντές αλλά οι ίδιες οι τράπεζες.

Οπως γράφτηκε τότε η εμμονή των διευθυντικών στελεχών της Αlpha Bank να επιβάλουν την αρχή της ισοτιμίας, δηλαδή να μην περιοριστούν οι διευθυντικές θέσεις, οδήγησε στο ναυάγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

Με καλό μάτι βλέπει ο ξένος Τύπος την κίνηση της Πειραιώς

Ορισμός συμβούλων για ΑΤΕ και ΤΤ

Η κίνηση της Πειραιώς για ΑΤΕ και ΤΤ άνοιξε το χορό των συγχωνεύσεων

Σοβαρές αντιδράσεις από τους εργαζομένους στην Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Η πρόταση Σάλλα άναψε “φωτιές” στη Βουλή

Ν.Δ. και ΛΑΟΣ υπέρ των συγχωνεύσεων – Αντίθετη η Αριστερά
 
Η συγχώνευση “μαμούθ” δημιουργεί τραπεζικό κολοσσό!

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε