Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

“Ράμπο” της Αστυνομίας κατά της φοροδιαφυγής – Με μηχανές αλά “ΔΙΑΣ” θα κάνουν ελέγχους

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στις 16 Μαρτίου θα ξεκινήσει το σαφάρι ελέγχων της νέας Οικονομικής Αστυνομίας για φοροκλοπή, ξέπλυμα χρήματος, αλλά και για έκδοση αποδείξεων

με ευέλικτες μηχανοκίνητες δυνάμεις και η οποία όπως διατείνονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δεν θα υποκαταστήσει το ΣΔΟΕ, αλλά θ’ αποτελέσει ένα νέο αυτόνομο όπλο του κράτους στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και των πολυσύνθετων εκφάνσεων του οικονομικού και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Σήμερα το πρωί, ξεκίνησε η εκπαίδευση με εντατικούς ρυθμούς των 37 υψηλής κατάρτισης Ράμπο που πέτυχαν πρόσφατα στο συμπληρωματικό διαγωνισμό της Αστυνομίας.
Οι 37, θα προστεθούν στους 63 που εντάχθηκαν το καλοκαίρι στο Σώμα της Αστυνομίας, όμως μέχρι τώρα, δεν τους έχει δοθεί η δυνατότητα να αντιθέσουν τις ανεπεξέργαστες ακόμη γνώσεις και ικανότητες στις παθογένειες της σύγχρονης κοινωνικής και οικονομικής ζωής που έφεραν την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας.
Μια από τις καινοτόμες “μεταρρυθμίσεις” που θα επιχειρηθεί να επιφέρει η νέα υπηρεσία θ’ αναπτυχθεί πάνω στο πετυχημένο καλούπι οργάνωσης και λειτουργίας της ομάδας ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα τμήματα του νέου οργανισμού που θα είναι πανελλαδικής εμβέλειας, θα είναι μηχανοκίνητο και με αρμοδιότητα το σαφάρι για αποδείξεις.
Στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται για τον έλεγχο και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η ηγεσία του σώματος σχεδιάζει τη δημιουργία ταχυκίνητων μονάδων με δίκυκλα ταχείας επέμβασης, με τους αστυνομικούς που θα τις στελεχώσουν να είναι επιφορτισμένοι με τη μετάβαση από εμπορικό κέντρο σε εμπορικό κέντρο και σε δρόμους με μεγάλη εμπορική κίνηση, ώστε να ελέγχουν τις τσάντες των καταναλωτών για αποδείξεις.
Στην περίπτωση που διαπιστώνεται η απουσία απόδειξης θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο τα ίδια κομάντο να προβαίνουν σε τακτικές τιμοληψίες για επισήμανση των όποιων κρουσμάτων αισχροκέρδειας, ενώ δεν αποκλείεται να επιφορτιστούν και με καθήκοντα της παλιάς αγορανομίας που σχετίζονται με την προστασία και της υγείας του καταναλωτή.
Συνέπεια των προγραμματικών δεδομένων και σχεδιασμένων είναι η δημιουργία μιας υπηρεσίας με χαρακτηριστικά τα οποία προσεγγίζουν τη φιλοσοφία και τον τρόπο λειτουργίας της αμερικάνικη IRS (Internal Revenue Service).
Μιας υπηρεσίας δηλαδή που είναι επιφορτισμένη με τη συλλογή και την ετήσια κατάσταση του φόρου εισοδήματος από την εργασία των κατοίκων και των επιχειρήσεων, με αντικειμενικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του μαύρου χρήματος και του ηλεκτρονικού εγκλήματος.
Η νέα υπηρεσία, διαχωρίζεται στη δίωξη Οικονομικού και στη δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, από τις οποίες στην πρώτη θα περιλαμβάνονται τα τμήματα Λαθρεμπορίου, Δημοσίων Εσόδων και Απάτες, ενώ στη δεύτερη τμήματα για τις Απάτες, την Πειρατεία Λογισμικού, της Κοινωνικής Δικτύωσης, των Εργαστηρίων και της Ψηφιακής Ασφάλειας Τηλεπικοινωνιακών Δικτύων.
Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι οι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν το τμήμα Λαθρεμπορίου θα ερευνούν υποθέσεις σχετικές κυρίως με την παράνομη διακίνηση καυσίμων και τσιγάρων, ενώ όσοι θα ενταχθούν στο τμήμα Δημοσίων Εσόδων θα επισημαίνουν τις περιπτώσεις υψηλών χρεών προς το δημόσιο, με αποτέλεσμα ν’ αναζητούν κρυφούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να τα δημεύουν με συνοπτικές διαδικασίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε