Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ραντεβού με την ιστορία – Η απόφαση της ΕΚΤ και τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ραντεβού με την ιστορία – Η απόφαση της ΕΚΤ και τι σημαίνει για την Ελλάδα

Ήρθε η ώρα για το… μπαζούκα της Ευρώπης απέναντι στις αγορές. Η απόφαση της ΕΚΤ θεωρείται με βάσει τις διαρροές και τις εκτιμήσεις ιστορικής σημασίας. Όλα τα βλέμματα, όχι μόνο ευρωπαϊκά έχουν στραφεί στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι αναμένοντας την παρέμβαση που θα ηρεμήσει τις αγορές δίνοντας την πρώτη επί της ουσίας λύση στην κρίση χρέους.

Πηγές λένε ότι η πρόταση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για αγορές ομολόγων φέρεται να προβλέπει απεριόριστες τοποθετήσεις σε κρατικό χρέος.
Δεν θα “κόψει” χρήμα η ΕΚΤ και έτσι δεν θα υπάρξουν πληθωριστικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με τις πηγές, η ΕΚΤ δεν θα υπάρχει πλαφόν στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, ενώ το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε κρατικά ομόλογα διάρκειας έως και τριών ετών.
Βέβαια οι κινήσεις αυτές θα συνδέονται άμεσα με τα δημοσιονομικά προγράμματα των χωρών και εξετάζεται η ΕΚΤ να πωλεί τα ομόλογα που έχει αγοράσει σε περίπτωση που η χώρα δεν εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα, τονίζουν οι πηγές.
Ενδεικτική του πόσο σημαντική είναι η σημερινή συνεδρίαση, θα συμμετάσχει σε αυτήν και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ένα χρόνο μετά την τελευταία του παρουσία σε συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Εαν η παρέμβαση της ΕΚΤ περιοριστεί σε ομόλογα διάρκειας 2-3 ετών το όφελος για την Ελλάδα είναι μηδενικό. Μετά του “κούρεμα” τα ελληνικά ομόλογα έχουν διάρκεια άνω των 10 ετών.
Μόνο στην περίπτωση που η ΕΚΤ παραιτηθεί από τα κέρδη που αποκομίζει από τα ελληνικά ομόλογα θα έχει κέρδος η χώρα μας.
Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά ομόλογα τα οποία αγόρασε στη δευτερογενή αγορά στο 35% της αξίας τους και η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να της τα αποπληρώσει στο 100%. Ήδη το Μάιο και τον Αύγουστο η ΕΚΤ έλαβε από τη χώρα μας ποσά άνω των 7 δισ. ευρώ για ομόλογα που είχε αγοράσει λιγότερο από 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Το Bloomberg αποκαλύπτει τη “βόμβα” του Ντράγκι

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε