Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα

Ρέγκλινγκ

Μικρό καλάθι κρατάει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρεγκλινγκ σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος και την πλήρη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Η μεταρρυθμιστική βούληση είναι αυτή που θα κρίνει τα πάντα στην Ελλάδα και όχι η έξοδος στις αγορές, διεμήνυσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας στο Peterson Institute for International Economics στην Ουάσιγκτον ο κ.Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμη 10 μήνες έως την ολοκλήρωση του προγράμματος της και ένα μεγάλο ποσό βοήθειας να λάβει ακόμη.

Σημείωσε ότι ήταν πολύ θετικό βήμα η έκδοση ομολόγων τον Ιούλιο και ότι υπάρχουν πολύ θετικά σημάδια ότι η έξοδος θα είναι επιτυχής.

Παρατήρησε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει βγει από την πολύ δύσκολη φάση που ήταν τα προηγούμενα χρόνια και αυτό που απομένει να γίνει είναι η εφαρμογή των συμφωνηθεισών μεταρρυθμίσεων και η επιστροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές.

“Πιο σημαντική από την στρατηγική έξοδος στις αγορές είναι η συνέπεια στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος τους επόμενους δέκα μήνες θα είναι καθοριστική για την επιτυχημένη ολοκλήρωσή του. Υπάρχουν πολύ καλές ευκαιρίες για να γίνει αυτό” τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η βοήθεια που δίνει στα διάφορα κράτη ο ESM είναι πολύ σημαντική καθώς έχει πολύ προνομιακούς όρους δανεισμού και δίνει τη δυνατότητα στα κράτη να επιστρέφουν στη βιωσιμότητα και να δημιουργούν δημοσιονομικό χώρο. Ως παράδειγμα ανέφερε την Ελλάδα η οποία όπως δήλωσε έχει λάβει από τον ESM περισσότερα χρήματα από οποιανδήποτε άλλον πιστωτή της, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 5% του ΑΕΠ της χώρας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβάλει η Ελλάδα την οποία χαρακτήρισε τεράστια και σε κάποιο βαθμό “μη απαραίτητη”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις