Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Reuters: Εμφύλιος στην τρόικα για το ελληνικό χρέος – Στα 40 δισ. η διαφορά

Reuters: Εμφύλιος στην τρόικα για το ελληνικό χρέος – Στα 40 δισ. η διαφορά

 Η έγκριση του μεσοπρόθεσμου και των νέων μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από την Ευρώπη, ωστόσο το ζήτημα του χρέους της χώρας όχι μόνο δεν έχει λυθεί, αλλά οι διεθνείς δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν ακόμη και για το μέγεθός του.

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται σήμερα στο 175% του ΑΕΠ και προβλέπεται να φτάσει το 190% το 2013. Ο στόχος είναι να πέσει μέχρι το 2020 στο 120%, στο ανώτατο όριο όπου σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
 

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο Ρόιτερς τόνισαν ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχονται ότι ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 δεν θα επιτευχθεί αλλά δεν συμφωνούν στους υπολογισμούς τους για το πόσο μεγάλη θα είναι η απόσταση.

Ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ότι μεταξύ των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της Επιτροπής υπάρχει μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων (περίπου 40 δισεκατομμύρια ευρώ). Οι Βρυξέλλες μάλιστα εμφανίζονται πιο αισιόδοξες στις προβλέψεις τους. “Το πραγματικό πρόβλημα σήμερα βρίσκεται εντός της ίδιας της τρόικας. Δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους”, τόνισε ο αξιωματούχος αυτός.

Άλλη πηγή που φέρεται να γνωρίζει τις συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ των μελών της τρόικας είπε ότι “υπήρχε διαφωνία για τα νούμερα” καθώς οι προβλέψεις της ΕΕ και του ΔΝΤ διαφέρουν μεταξύ τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. “Όλοι συμφώνησαν ότι (το χρέος) θα είναι πολύ πάνω από το 120% του ΑΕΠ αλλά διαφώνησαν στο πόσο παραπάνω”, πρόσθεσε.

Ως μία λύση στο πρόβλημα το ΔΝΤ συνηγορεί υπέρ της απομείωσης του ελληνικού χρέους μέσω της ανάμιξης του δημόσιου τομέα (OSI), όμως τον περασμένο μήνα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο τονίζοντας ότι δεν είναι νομικά εφικτό να γίνει κάτι τέτοιο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του ΑΕΠ τέθηκε επειδή τότε το χρέος της Ιταλίας ανερχόταν στο ποσοστό αυτό και η οικονομία της χώρας αυτής αντεπεξερχόταν στην κρίση αλλά σήμερα δεν εμφανίζεται τόσο σταθερή όσο παλαιότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της με “αίμα” – Αλλά οι Ευρωπαίοι μας κοροϊδεύουν με την εκταμίευση της δόσης

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε