Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Reuters: πιθανότερο σενάριο η αναβολή χρεοκοπίας

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Οι αγορές εμφανίζονται όλο και πιό σίγουρες ότι η Ελλάδα…

θα προχωρήσει τελικά στην αναδιάρθρωση του χρέους μεσο-μακροπρόθεσμα, αφού θα πάρει παράταση 12-36 μήνες από το ταμείο στήριξης, αναφέρει το Reuters.

 

Ακολούθως ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται, το να πραγματοποιηθεί μια αναδιάρθρωση του χρέους αφού προηγηθεί διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της, πριν φθάσει στο σημείο να «χάσει» τη δυνατότητα πληρωμής τους. Οι επενδυτές θα πρέπει να δεχθούν, στην περίπτωση αυτή, discount στα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους και χρονική μετάθεση στην ακριβή ημερομηνία ωρίμανσης των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους. Το επονομαζόμενο «haircut» στην αξία των ομολόγων μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 20% έως 40%, βάσει της εκτίμησης ορισμένων αναλυτών.

 

Το ενδεχόμενο αυτό θα έχει επίπτωση στις αγορές, και αναμένεται τα spreads των χωρών της ευρωζώνης με υψηλό χρέος να διογκωθούν, ενώ τα γερμανικά ομόλογα θα επωφεληθούν καθώς οι επενδυτές θα στραφούν στην ποιότητα. Το ευρώ μπορεί να υποχωρήσει έως και τα 1,15 δολάρια, δηλαδή στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2005.

 

Ως δεύτερο ενδεχόμενο με περιορισμένες πιθανότητες αναφέρεται η μονομερής αναδιάρθρωση του χρέους, την οποία θα επέβαλε η Ελλάδα στους πιστωτές της, είτε μέσω μετάθεσης των ημερομηνιών αποπληρωμών τους είτε μέσω επιβολής «haircut». Βάσει ενός ακραίου σεναρίου, οι αγορές μπορούν να τιμωρήσουν τόσο σκληρά την Ελλάδα ώστε να την αναγκάσουν να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και την Ε.Ε.

 

Το σενάριο αυτό θα είχε επίπτωση τη μεγάλη πτώση του ευρώ ενώ τότε, τα spreads των ομολόγων των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, ακόμη και αυτών που δεν έχουν προβλήματα χρέους θα εκτοξευθούν.

 

Τέλος αναφέρεται και το ενδεχόμενο Άμεσης Χρεοκοπίας το οποίο χαρακτηρίζεται εξαιρετικά απίθανο.

 

Και αυτό γιατί, το 70% των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών, κυρίως γαλλικών και γερμανικών τραπεζών. Οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούν, πάση θυσία, να αποφύγουν ελληνική χρεοκοπία.

 

Κήρυξη χρεοκοπίας σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αποκλειστεί από τις αγορές, κάτι το οποίο συνέβη με την Αργεντινή το 2001. Από τότε έως και σήμερα η χώρα της Λ. Αμερικής δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση ομολόγων είτε σε ευρώ, είτε σε δολάρια.

 

Επίπτωση στις αγορές θα ήταν πολύ έντονη. Το ευρώ θα διολισθήσει χαμηλότερα από την ισοτιμία 1-1 με το δολάριο, τα επιτόκια των ομολόγων της ευρωζώνης θα εκτοξευθούν, με τις αγορές να «παγώνουν» και μόνο τις χώρες που έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ» να έχουν την δυνατότητα να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυτών.

 

Στα σενάρια αυτά αφήνεται και ως αστάθμητος παράγοντας η πιθανότητα μιας πολιτικής λύσης, που εμφανίζεται ως «εναλλακτική λύση» ενώ ανοιχτός είναι και το ενδεχόμενο πιθανού ρόλου της ΕΚΤ.

 

Θα μπορούσε, αναφέρεται ως παράδειγμα, μία άλλη λύση να είναι η ΕΚΤ να παράσχει απευθείας δάνεια στην Ελλάδα, αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα ή χαλαρώνοντας περαιτέρω τους κανόνες βάσει των οποίων δέχεται ομόλογα ως εγγυήσεις για παροχή δανείων. Όμως για να συμβεί αυτό, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπάρχει η ανάγκη λήψης εξαιρετικά δύσκολων πολιτικών αποφάσεων.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε