Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Ρηξικέλευθη πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους

Ρηξικέλευθη πρόταση για μείωση του ελληνικού χρέους

Αντιδράσεις προκαλεί η ιδέα του Γ.Άσμουσεν, της ΕΚΤ, να επαναγοράσει η Ελλάδα ομόλογά της από τις αγορές, χρησιμοποιώντας μέρος των κεφαλαίων που δανείζεται.

Με τα σημερινά δεδομένα το ελληνικό χρέος θα είναι το 2020 αρκετά υψηλότερο του στόχου για 120% του ΑΕΠ.
Ένας τρόπος που θα μπορούσε να κάνει πιθανή την επίτευξη του είναι η επαναγορά χρέους από την ελληνική κυβέρνηση, και αυτό επειδή τα ελληνικά ομόλογα πωλούνται σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας.
Για την χρηματοδότηση της επαναγοράς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια των δανείων.
Αυτό υποστηρίζει σήμερα στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο κ. Άσμουσεν, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να αναμειχθεί σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Την πρόταση Άσμουσεν απορρίπτει το Βερολίνο.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικαλείται κυβερνητικούς κύκλους, οι οποίοι χαρακτηρίζουν την πρόταση ως “μη ρεαλιστική” και τονίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει επιπλέον εργαλεία για τους μηχανισμούς στήριξης του ευρώ EFSF και ESM.

Έχει απορίες ο Σόιμπλε

Λιγότερο αρνητικός εμφανίζεται πάντως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το τέλος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο, ο κ. Σόιμπλε αρκέστηκε να πει ότι έχει ορισμένες απορίες όσον αφορά την πρόταση Άσμουσεν, για τις οποίες δεν βλέπει ακόμη τις απαντήσεις.
Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε όμως ότι τον περασμένο χρόνο ειδικοί του υπουργείου του είχαν εξετάσει την περίπτωση επαναγοράς ομολόγων.

Ανάλογη στάση με τον κ. Σόιμπλε τήρησε σήμερα το πρωί σε ραδιοφωνική συνέντευξη στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε.
Ο κ. Φρίκε είπε μεν ότι η πρόταση Άσμουσεν μάλλον δεν αποτελεί λύση, αναγνώρισε όμως ότι δίνει ώθηση σε μια συζήτηση ως προς το ελληνικό χρέος, που κατά την άποψη του δεν είναι μπορεί να γίνει βιώσιμο, παρά τις όποιες προσπάθειες των Ελλήνων.

Πηγή Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε