weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Ρουμπινί για Grexit: Γράψτε λάθος!

Ρουμπινί για Grexit: Γράψτε λάθος! | Newsit.gr

Η πρόβλεψη του Αμερικανοί οικονομολόγου έγινε πριν από ένα χρόνο στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός. Αλλά έπεσε έξω. Και τώρα, ο «προφήτης της κρίσης» ή «δρ. Συμφορά» όπως τον φωνάζουν εξηγεί γιατί η Ελλάδα τον έκανε να πέσει… έξω!

«Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες» είχε προβλέψει ο Ρουμπινί πέρυσι στο Νταβός. Αλλά έπεσε έξω και το Grexit δεν ήρθε ποτέ. Σε συνέντευξή του προς την online έκδοση του Spiegel, την οποία αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο Ρουμπινί ερωτάται: πού οφείλεται το γεγονός ότι ο «προφήτης της κρίσης» διαψεύδεται;

«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος».

Ο Ρουμπινί θεωρεί αποφασιστική την παρέμβαση Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ.

Φυσικά ο Ρουμπινί συνεχίζει τις προβλέψεις. Έχει ιδρύσει άλλωστε και εταιρία consulting που ειδικεύεται σε προβλέψεις του είδους. Αλήθεια, ρωτάει ο δημοσιογράφος του Spiegel Online, μήπως τυχόν διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι πελάτες του επειδή εισάκουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας;

«Όχι» απαντά ευθέως ο Ρουμπινί και εξηγεί: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».

Τι θα πρέπει να γίνει από δω και πέρα, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας; Ο Νουριέλ Ρουμπινί δηλώνει στο Spiegel Online, ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες της κρίσης, ώστε να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους. Επιπλέον, τονίζει ο «προφήτης της κρίσης», χώρες όπως η Γερμανία θα πρέπει να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση μειώνοντας τη φορολογία, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λαγκάρντ: Ναι, κάναμε λάθος για την Ελλάδα, αλλά δε φταίει αυτό για τη λιτότητα (VIDEO)

Ρούτε για Ελλάδα: Μπορεί να χρειαστεί νέο κούρεμα το 2014

Π. Τόμσεν: Νέες περικοπές αν δεν πατάξετε τη φοροδιαφυγή

»Ηταν λάθος το πρόγραμμα για την Ελλάδα»

»Όποιος θέλει να βγαίνει από το ευρώ»

Ενότητες
#TAGS MM