Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Ρυθμίσεις-ανάσα για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Ρυθμίσεις-ανάσα για τα δάνεια των επιχειρήσεων

Πάνω από 11.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα μέχρι το 2014 . Έτσι το υπουργείο αποφάσισε τη λήψη τεσσάρων πρωτοβουλιών

Με τις πρωτοβουλίες αυτές αναμένεται να υπάρξει απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΤΕΑΝ. Έτσι αναμένεται να υπάρξει αναδιάρθρωση των δανείων που δόθηκαν με την εγγύηση του ΕΤΕΑΝ και ταυτόχρονα εντός του Νοεμβρίου θα θα επεκταθεί από τις τράπεζες κατά δύο χρόνια, μέχρι το Μάιο του 2014 η αποπληρωμή δανείων τα οποία είχαν δοθεί με εγγυήσεις του Ταμείου.

Σύμφωνα με την “Ημερησία” η δεύτερη πρωτοβουλία είναι το νέο πρόγραμμα για χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις.

Στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ είναι «παρκαρισμένα» κοινοτικά κονδύλια 300 εκατ., τα οποία με συντελεστή μόχλευσης ένα προς δύο θα μπορούσαν οι τράπεζες να δώσουν δάνεια 900 εκατ.

Για να απεμπλακούν τα ποσά αυτά το ΕΤΕΑΝ χαμηλώνει το συντελεστή μόχλευσης σε ένα προς ένα κι έτσι θα βάλει 170 εκατ. για να διαθέσουν και οι τράπεζες, άλλα τόσα ώστε να δοθούν κεφάλαια κίνησης 340 εκατ.

Το μισό επιτόκιο θα επιδοτείται (θα φτάσει γύρω στο 4,5%), τα δάνεια θα έχουν ευνοϊκούς όρους και διάρκεια αποπληρωμής τα πέντε έτη. Τροπολογία θα κατατεθεί άμεσα ώστε το πρόγραμμα να αρχίσει μέσα στο Νοέμβριο. Τα υπόλοιπα 130 εκατ. (από τα 300 εκατ. του ΕΤΕΑΝ) θα μοιραστούν σε άλλα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

Η τρίτη πρωτοβουλία έχει να κάνει με την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ.

Η τέταρτη πρωτοβουλία αφορά το νέο πρόγραμμα εγγύησης για την έκδοση εγγυητικών επιστολών σε μικρομεσαίες ύψους 90 εκατ.

Διαβάστε επίσης:
Οι νέοι φόροι για ελεύθερους επαγγελματίες επιχειρήσεις

Ποιους καίει η εφορία – Οι φόροι με τις νέες κλίμακες

”Αίμα” στην Ευρώπη -0,50% το Χ.Α-Στο 1,26 το ευρώ

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε