Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Ρυθμίζονται χρέη 5,6 δισ. των νοσοκομείων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Είτε τοις μετρητοίς είτε με ομόλογα, η κυβέρνηση προχωρά στην εξόφληση του 5,6 δισ. χρέους των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές.

Μέρος των χρεών των νοσοκομείων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, εξοφλήθηκε τον Δεκέμβριο 2009. Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας- Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η εξόφληση των οφειλών αυτών θα γίνει ως εξής:

– Οι παλαιότερες οφειλές ετών 2005- 2006, ύψους περίπου 230 εκατ. ευρώ, θα εξοφληθούν άμεσα και τοις μετρητοίς.

– Οι οφειλές των ετών 2007- 2009 θα εξοφληθούν με άτοκους διαπραγματεύσιμους τίτλους του ελληνικού δημοσίου. Για τις οφειλές του 2007 θα εκδοθούν τίτλοι διετούς διάρκειας, για εκείνες του 2008 τριετούς διάρκειας και για τις οφειλές του 2009 θα εκδοθούν την 1η Ιανουαρίου 2011 τίτλοι τετραετούς διάρκειας.

Στο μεταξύ, με νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα ορισμένων δαπανών των ετών 2007- 2009.

Η κυβέρνηση, μέσω της κοινής ανακοίνωσης των υπουργείων, διευκρίνισε ότι δε θα επιτρέψει την εκ νέου σώρευση χρεών προς τους προμηθευτές και η εξόφληση κάθε νόμιμης προμήθειας θα γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, σύμφωνα και με τις σχετικές κοινοτικές διατάξεις.

Παράλληλα, ενεργοποιείται η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας και ξεκινά η διεξαγωγή ανοιχτών διεθνών διαγωνισμών για νοσηλευτικό υλικό. Τέλος, καλούνται οι επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη απέναντι στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες της χώρας, να συμμετέχουν εποικοδομητικά στις πιο πάνω ρυθμίσεις, προσφέροντας ποιοτικά προϊόντα σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε