Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο

Σε ελεύθερη πτώση το ελληνικό χρηματιστήριο

Οι χρησμοί της Moody΄s εντείνουν το κλίμα αμφισβήτησης

Τα πάνω κάτω ήρθαν στο χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα αφού από το +9,13% της προηγούμενης Δευτέρας λόγω της ανακοίνωσης του πακέτου μαμούθ των 720 δισ. ευρώ για τη στήριξη των χωρών της Ε.Ε. και της πεποίθησης για μια καλή συνέχεια φθάσαμε στη σημερινή συνεδρίαση που ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,41% στις 1.658,29 μονάδες με τα σύννεφα της αμφισβήτησης να σκιάζουν την προσπάθεια της Ελλάδος να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της προβλήματα. 

Στις πιέσεις των χρηματιστηρίων του Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία), στη βουτιά του ευρώ και στην ενίσχυση των spreads καθώς η ΕΚΤ ολοκλήρωσε την πρώτη φάση αγοράς ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων ήρθε σήμερα να προστεθεί και η προειδοποίηση της Moody΄s που δίνει πιθανότητες υποβάθμισης 80% της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο άμεσο μέλλον. «Μια υποβάθμιση πολλών βαθμίδων είναι πιθανή», ανέφερε η Moody’s. Αντίθετα, μια αναβάθμιση θεωρείται «απίθανη στο κοντινό μέλλον».

Ο κίνδυνος μετά την Standard & Poor’s και η Moody΄s να εντάξει στην κατηγορία «σκουπιδιών» τα ελληνικά ομόλογα έδωσε σήμα να ενταθούν οι ρευστοποιήσεις σε μετοχικούς τίτλους, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 4,33%, της Alpha 4,56%, της Εurobank 3,23% και της Πειραιώς 3,54%. Μεγάλες πιέσεις κατεγράφησαν επίσης στη μετοχή του ΟΤΕ (-7,22%) στον Τιτάνα -4,64% και στον ΟΠΑΠ -4,38%. Ξεχώρισε μόνο η μετοχή της 3Ε με κέρδη 0,54% η οποία πέρασε στην πρώτη θέση της κεφαλαιοποίησης ξεπερνώντας την Εθνική Τράπεζα. 

Μόνο 47 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 125 που υποχώρησαν, ενώ 135 παρέμειναν αμετάβλητες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στα 113 εκατ. ευρώ και είναι το αγκάθι που προβληματίζει τους αναλυτές για τη συνέχεια αφού η ελληνική αγορά εμφανίζει έντονα σημάδια απαξίωσης. 

Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,7% (λόγω της ανόδου της Δευτέρας) αλλά είναι από τις περιπτώσεις που τα νούμερα δεν λένε την αλήθεια για τη δυναμική της αγοράς.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε