Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε καλό κλίμα η συνάντηση για τη Συλλογική Σύμβαση

Συνάντηση διαπράγματευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ
Συνάντηση διαπράγματευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ

Στόχος όπως εκφράστηκε είναι να μην θιγεί ο εργαζόμενος για άλλη μία φορά εξαιτίας της κρίσης.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πρώτη συνάντηση διαπραγμάτευση για τη νέα ΕΓΣΣΕ, μεταξύ της ΓΣΕΕ και των Εργοδοτικών Οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΒΕΕ, ΕΣΕΕ). Κατά την πρώτη αυτή διερευνητική συνάντηση αναπτύχθηκαν και αναλύθηκαν τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις της ΓΣΕΕ, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, τόσο για τις αυξήσεις των μισθών και ημερομισθίων όσο και για την διεύρυνση της απασχόλησης και την μείωση της ανεργίας.

Ειδικότερα απαιτήθηκε η γενναία και ουσιαστική αύξηση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων, ώστε να ανακουφιστούν τα κατώτατα εισοδηματικά στρώματα και εν συνεχεία μια ικανοποιητική αύξηση για όλους τους εργαζομένους. Όπως και τα αιτήματα για άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για την ελαχιστοποίηση των απολύσεων αλλά και ένταση των πολιτικών για Νέες προσλήψεις. 

Επίσης αναπτύχθηκε η πρόταση για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που θα στηρίζεται στην ενίσχυση των μισθών, στην αύξηση της ζήτησης και της κατανάλωσης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι σ’ένα μοντέλο ανάπτυξης με μείωση μισθών και της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας, στασιμότητας και οικονομικής ύφεση.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις με κάποιες διαφοροποιήσεις, δεν απέρριψαν επί της αρχής την πρόταση και επιφύλαξη, για το πως μπορεί να λειτουργήσει η ιδιαίτερη αύξηση των εισαγωγικών μισθών και ημερομισθίων, χωρίς να πυροδοτήσει τεράστιες αυξήσεις, τέτοιες, που δεν μπορεί καμία επιχείρηση να αντέξει. Για όλα τα υπόλοιπα θέματα, αλλά και για τον παραπέρα προσδιορισμό των αυξήσεων, οι συζητήσεις διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, με νέα συνάντηση που προσδιορίστηκε για τις 3/2/2010. 

Η ΓΣΕΕ δήλωσε για μια ακόμα φορά, ότι χωρίς να παραγνωρίζει τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, της οικονομίας και της χώρας, δεν είναι διαθετιμένη να αποδεχθεί την λογική που θέλει, τα σπασμένα της κρίσης και της Ελληνικής Οικονομίας, να τα πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι. Εκφράσαμε τη πλήρη διαφωνία μας, με αυτή τη λογική και δηλώσαμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε δυναμικά και αγωνιστικά για να ακυρώσουμε αυτές τις πολιτικές. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε