Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε κλοιό ύφεσης και η Βρετανία – Αυξάνεται η πίεση στον Κάμερον

Σε κλοιό ύφεσης και η Βρετανία – Αυξάνεται η πίεση στον Κάμερον

Για δεύτερη φορά από το 2008, η βρετανική οικονομικά βρίσκεται σε ύφεση. Απροσδόκητη μείωση της οικονομικής δραστηριότητα το πρώτο τρίμηνο του 2012 αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση συνασπισμού.

Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωσή του κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2011, ενώ αναμενόταν αύξησή του κατά 0,1%.

Η προσδοκία αύξησης του ΑΕΠ δεν επιβεβαιώθηκε εξαιτίας της μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 3% (της μεγαλύτερης την τελευταία τριετία), της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,4% και της αναιμικής αύξησης μόλις 0,1% στη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών.

Η βρετανική κυβέρνηση χρειάζεται την ανάπτυξη για να επιτύχει το βασικό της στόχο που είναι η εξάλειψη του μεγάλου δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας την επόμενη 5ετία.

Η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε 7,1% κατά την ύφεση της διετίας 2008-2009, ενώ η ανάκαμψη που ακολούθησε μετά ήταν βραδεία, με μετωπικούς ανέμους από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τις μειώσεις των δημόσιων δαπανών από την κυβέρνηση, τον υψηλό πληθωρισμό και τον πληγέντα τραπεζικό τομέα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, το ΑΕΠ της Βρετανίας εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο κατά 4,3% από το υψηλό επίπεδο που έφθασε στο πρώτο τρίμηνο του 2008, ενώ η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,4% μετά την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση του κ. Κάμερον στο δεύτερο τρίμηνο του 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γιατί οι πλούσιοι εγκαταλείπουν την Βρετανία

Μειώσεις μισθών και στη Βρετανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε