Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε slow motion η Ισπανία προς τη διάσωση

Σε slow motion η Ισπανία προς τη διάσωση

Σύμφωνα με τους Financial Times ”η όλη διαδικασία αποπνέει μια θλίψη μοιραίας κατάληξης”.

Διαβάστε όλο το άρθρο.

”Όπως οι χορευτές του -χαρακτηριστικά αργού- χορού pavane, ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy και η κυβέρνησή του κινούνται προς την διεθνή χρηματοπιστωτική διάσωση, με τον βραδύ ρυθμό που επιβάλλει η μουσική. Η όλη διαδικασία αποπνέει μια θλίψη μοιραίας κατάληξης.

Ο κ. Rajoy, προσπαθώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στους εγχώριους πολιτικούς υπολογισμούς και την άμεση ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, εμφανίζεται απρόθυμος να ακολουθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία στον σκληρό εναγκαλισμό των ξένων πιστωτών.

Ούτε οι τραπεζίτες της Μαδρίτης ούτε μεγάλοι αριθμοί πολιτών πιστεύουν, ωστόσο, ότι ο κ. Rajoy θα μπορέσει να αποφύγει την μοίρα για πολύ ακόμη.

Υπάρχουν παράγοντες πέρα από την καθαρή εθνική υπερηφάνεια που εξηγούν την απροθυμία του να κάνει το αίτημα για βοήθεια. Οι άμεσες πιέσεις μειώθηκαν πριν δύο εβδομαδες, όταν η ΕΚΤ προσφέρθηκε να κάνει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων, προκαλώντας βουτιά στο ισπανικό κόστος δανεισμού.

Ο κ. Rajoy ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν έχει νόημα να ζητήσει βοήθεια, αν δεν ανέβουν πάλι τα ισπανικά yields. Μια σημαντική δοκιμασία θα γίνει σήμερα, όταν η χώρα προσπαθεί να πωλήσει 4,5 δισ. ευρώ σε 10ετή και 3ετή ομόλογα.
Το Βερολίνο επίσης δεν θέλει να κάνει η Ισπανία πρόωρο αίτημα βοήθειας, κάτι που θα απαιτήσει την έγκριση της, όλο και πιο απρόθυμης, Bundestag.

Από την πλευρά της ΕΚΤ, όμως, η Ισπανία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την «ανάσα» που εξασφάλισε το σχέδιο αγορών ομολόγων για να προετοιμάσει αίτημα βοήθειας, έστω κι αν είναι «προληπτικό πρόγραμμα» ή γραμμή πίστωσης και όχι καθολικές μακροοικονομικές εντολές, οπως εκείνες που επιβάλλονται στην Ελλάδα.

Οι τραπεζίτες της Μαδρίτης θεωρούν ότι θα ήταν σοφό να ζητήσει βοήθεια ο κ. Rajoy σύντομα, όσο οι συνθήκες στις αγορές παραμένουν σχετικά ήπιες, και όχι όταν μετατραπεί ξανά η ψυχολογία των αγορών κατά της Ισπανίας και επιβάλλουν οι πιστωτές αυστηρότερους όρους.

Μια δεύτερη ανησυχία είναι ότι η Χώρα των Βάσκων και η Γαλικία, δύο από τις αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, θα διεξάγουν εκλογές στις 21 Οκτωβρίου. Με τον πειρασμό της σκέψης ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να ευνοηθεί αν δεν ανακοινώσει αντιλαϊκές ειδήσεις πριν τις εκλογές, ο κ. Rajoy είχε καθυστερήσει να ανακοινώσει τον Μάρτιο τον προϋπολογισμό 2012, μέχρι να πραγματοποιηθούν τοπικές εκλογές στην Ανδαλουσία.

Εκείνη η σκέψη είχε αποδειχθεί λάθος και το Λαϊκό Κόμμα του δεν κατάφερε να εκδιώξει τους Σοσιαλιστές από το νότιο “οχυρό” τους. Οι αγορές τιμώρησαν τον κ. Rajoy που επαιξε πολιτικά παιχνίδια με τον προϋπολογισμό και ανέβασαν το κόστος των ισπανικών ομολόγων.

Οι αυξανόμενες εντάσεις στην Καταλονία έχουν επίσης ρόλο στην υπόθεση. Αν δεχθεί διεθνή βοήθεια, ο κ. Rajoy θα θελήσει να διανείμει το βάρος των έκτακτων δημοσιονομικών μέτρων ισομερώς σε όλη την Ισπανία. Όμως οι ηγέτες της Καταλονίας πιέζουν για διαφορετικό αποτέλεσμα: Περισσότερο έλεγχο στους φόρους τους.

Ο κ. Rajoy έχει έναν ακόμη τελευταίο λόγο να καθυστερεί. Τον Ιούνιο η Ισπανία και οι εταίροι της στην ευρωζώνη συμφώνησαν σε πρόγραμμα βοήθειας έως 100 δισ. ευρώ για την αναδιοργάνωση και ανακεφαλαίωση των τραπεζών της. Όμως ούτε ένα ευρώ δεν έχει φτάσει ακόμη στην Μαδρίτη από αυτά τα κεφάλαια.

Στις 28 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί το “stress test” των ισπανικών τραπεζών που διεξάγεται από το εξωτερικό και θα καθορίσει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες. Μετά από αυτό, μάλλον δεν θα περάσει πολύ καιρός μέχρι να χορέψει ο κ. Rajoy τα τελευταία βήματα του pavane… ”

Πηγή Euro2day

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε