Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Σε συνεχή επιτήρηση η ελληνική οικονομία

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS
Ικανοποίηση από το υπουργείο Οικονομίας για την αποδοχή του Προγράμματος Σταθερότητας. Για αβεβαιότητα κάνουν λόγο διεθνής οίκοι!

 

Ικανοποιημένος εμφανίζεται μετά το διήμερο στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου. Οι βασικοί άξονες του τριετούς Προγράμματος Σταθερότητας έγιναν αποδεκτοί, ενώ και σε ότι αφορά την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων, η ανακοίνωση του Ecofin για τα βήματα που γίνονται είναι θετική.
 
Βρυξέλλες και αγορές στρέφουν την προσοχή τους στην εφαρμογή του ΠΣΑ, θέτοντας μάλιστα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα στην Ελλάδα για να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει εφαρμόσει.
Όμως όπως τονίζουν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για την υλοποίησή του.
 
Εξαιρετικά κρίσιμο είναι για την Ελλάδα το Ecofin Φεβρουαρίου, αφού σε αυτό θα επικυρωθούν τα εξής τρία σημαντικά θέματα:
 
  • Η απόφαση για την υπαγωγή σε σκληρότερη επιτήρηση (δηλ στο άρθρο 104, παρ.9).
  • Η άποψη του Συμβουλίου επί του νέου ΠΣΑ και των μέτρων που χρειάζονται για τη διόρθωση του ελλείμματος.
  • Ένα πρόγραμμα δράσης για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει 14 τομείς αναφορικά με την ΕΣΥΕ, στους οποίους χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις.
Στη συνέχεια, η Ελλάδα θα έχει ένα τετράμηνο μέχρι τον Ιούνιο για να απαντήσει με λεπτομερή τρόπο πώς θα ανταποκριθεί στις παραπάνω συστάσεις των Βρυξελλών. Στο διάστημα αυτό θα ελέγχεται σχολιαστικά ανά μήνα. Από τον Ιούνιο οι έλεγχοι θα είναι τριμηνιαίοι.
 
«Με βάση αυτές τις αποφάσεις η χώρα μας ελέγχεται κάθε μήνα, αλλά ένα πρώτο ορόσημο είναι ο Ιούνιος. Τον Ιούνιο λήγει η τετράμηνη περίοδος, μετά από την οποία η χώρα καλείται να αποδείξει ότι έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, που της ζητήθηκαν από το Συμβούλιο. Στη συνέχεια κάθε τρεις μήνες, θα γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα. Αρα, το σημαντικό ορόσημο είναι τον Ιούνιο και θα συνεχίσουν και άλλα δυο παρόμοια ραντεβού στο τέλος του έτους» είπε ο υπουργός Οικονομικών.
 
Οι πρώτες αντιδράσεις των Βρυξελλών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας ήταν θετικές, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τονίζοντας, ωστόσο, ότι από εδώ και στο εξής το μεγάλο πρόβλημα είναι η υλοποίηση του προγράμματος και η επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των υπουργείων.
 
Από την πλευρά του, ο αρμόδιος επίτροπος Χ.Αλμούνια επανέλαβε ότι στο ΠΣΑ «υπάρχουν θετικά στοιχεία, αλλά και κάποιος βαθμός αβεβαιότητας. Υπάρχει μια αίσθηση ευπάθειας».
 
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κ.Γιούνκερ δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα στις απαιτήσεις των αγορών και στις εκκλήσεις των κοινοτικών παραγόντων. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η ελληνική οικονομία θα μπει στο «σωστό δρόμο» και πως σύντομα θα ανακτήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη των αγορών.
 
Σε θετικές δηλώσεις για την Ελλάδα προχώρησαν και άλλοι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ κρατώντας, ωστόσο, μια επιφύλαξη ως προς το αν θα χρειασθούν πρόσθετα μέτρα και ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να επιλύσει το πρόβλημα μόνη της, χωρίς να περιμένει καμία οικονομική βοήθεια.
 
Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα καλείται το Φεβρουάριο να ξεκαθαρίσει το τοπίο κια για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το 2011 και 2012.
 
Την ίδια ώρα όμωςοι διεθνείς οίκοι, Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch, έσπευσαν να μιλήσουν για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει το πρόγραμμα σε εφαρμογή, διατηρώντας τις αρνητικές προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία.
 
Ενδεικτικό της καχυποψίας των αγορών ως προς την δυνατότητα της Ελλάδας να εφαρμόσει τα μέτρα που προβλέπει το ΠΣΑ, είναι και το γεγονός ότι στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων του δημοσίου το επιτόκιο εκτινάχθηκε στο 1,67% έναντι 0,35% στην προηγούμενη δημοπρασία τον Οκτώβριο του 2009.
 
Τη νευρικότητα που υπάρχει στις αγορές παραδέχθηκε και ο Χ.Αλμούνια και σημείωσε ότι η ελληνική κατάσταση επηρεάζει και τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης. «Η μοίρα μιας χώρας στη νομισματική ένωση, είναι η μοίρα και των υπολοίπων χωρών» επεσήμανε.
 
Ο Χ.Αλμούνια επεσήμανε ότι στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών θα ληφθούν αποφάσεις για το σχέδιο δράσης για κάθε σημείο που αναγνωρίστηκε ως προβληματικό σχετικά με τη συλλογή και διαχείριση των ελληνικών στοιχείων. Συγκεκριμένα, 14 σημεία έχουν αναγνωριστεί ως αδύναμα από την Επιτροπή και το Συμβούλιο και πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ανέφερε ο Επίτροπος. Μάλιστα εξέφρασε την ελπίδα οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν στο επόμενο Ecofin.
 
Στο κείμενο συμπερασμάτων του Ecofin, επισημαίνεται ότι το Συμβούλιο θα παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης σε αυτό το θέμα και πως θα το επανεξετάσει στην επόμενη σύνοδό του τον Φεβρουάριο.
 
Το Συμβούλιο καλωσόρισε τη σειρά δράσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αναμόρφωση του εθνικού στατιστικού συστήματος, προσθέτοντας ότι όλα τα ζητήματα που βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα και με επείγοντα χαρακτήρα.
 
Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο καλεί επισταμένως την Ελλάδα να δράσει άμεσα και καλεί την Ελλάδα να θεσπίσει έως το Φεβρουάριο του 2010 ένα πρόγραμμα δράσης που θα έχει ως στόχο να καλύψει τις ελλείψεις που έχουν διαπιστωθεί. 
 
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε