Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Σενάριο για μισθούς 750 ευρώ και συντάξεις 400 ευρώ

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Αυτή η ξαφνική επίθεση αγάπης των τελευταίων 24ωρων από το εξωτερικό με τις απανωτές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας, που όλοι υπόσχονται να κάνουν τα πάντα

για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ με πιο πρόσφατη αυτή του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ) κρύβει πίσω της ένα σενάριο που ως χθες όλοι το κατέκριναν, αλλά τώρα έρχεται ξανά στο προσκήνιο ως “μια καλή λύση”.

Δεν είναι τίποτε άλλο από το διαβόητο “plan B” των Γερμανών. Η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης, δηλαδή, με ένα “κούρεμα” του χρέους 50 με 60%.

Το σενάριο αυτό έχει μόνο ένα+ένα καλά για την Ελλάδα.
1. Η χώρα μένει στο ευρώ και αποφεύγει το χάος.
2. Το χρέος πέφτει στο μισό και έτσι υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο αποπληρωμής του με “λογικούς” όρους σε “λογικό” χρονικό διάστημα.

Τα παραπάνω δεν είναι και λίγα, αλλά…
Για να γίνει αυτό θα πρέπει όσοι μας έχουν δανείσει, ιδιώτες και κράτη μέλη της ευρωζώνης, να δεχθούν ότι θα χάσουν τα μισά χρήματα.
Θα το δεχθούν υπό τον φόβο να τα χάσουν όλα ή το 70 με 80% και ως αντάλλαγμα θα πάρουν ομόλογα με την εγγύηση του μηχανισμού στήριξης αξιολόγησης ΑΑΑ, σίγουρα δηλαδή.
Ο μηχανισμός στήριξης όμως δεν είναι ευαγές ίδρυμα. Ουσιαστικά θα μετατραπεί σε κυβέρνηση (επί της ουσίας) της χώρας.
Τα μέτρα που θα επιβάλει θα είναι ακόμη πιο δυσβάσταχτα από τα σημερινά. Για παράδειγμα θεωρείται δεδομένη μια μείωση συντάξεων από 40 ως και 60% αφού τα ήδη ελλειμματικά ταμεία που έχουν την περιουσία τους σε ομόλογα θα χάσουν και αυτά από το κούρεμα ένα 50 με 60% και έτσι ανάλογη θα είναι και η ικανότητά τους στην παροχή συντάξεων.
Παράλληλα για να μειωθούν οι δαπάνες θα γίνουν (θα επιβληθούν απ’ το μηχανισμό στήριξης) ταυτόχρονα τρεις κινήσεις.
Αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ, άμεσα.
Αυτό θα σημάνει άμεση αλλαγή εργασιακού καθεστώτος για όλους τους εργαζόμενους σε αυτές.
Οι εργαζόμενοι χάνουν κάθε μισθολογικό “μπόνους” του δημοσίου και οι μισθοί πέφτουν κατακόρυφα.
Ο νέος εργοδότης ιδιώτης αποφασίζει για τον αριθμό των υπαλλήλων που ήδη θεωρείται στις περισσότερες των ΔΕΚΟ υψηλός και έτσι οδηγούμαστε σε απολύσεις.
Παράλληλα θα πάψει το κράτος να διαμορφώνει τις τιμές των τιμολογίων τους με αποτέλεσμα οι τιμές να αυξηθούν κατακόρυφα.
Συρρίκνωση δημόσιου τομέα.
Με δεδομένη τη μείωση του προσωπικού ύστερα από τις αποκρατικοποιήσεις ΔΕΚΟ θα υπάρξει και δεύτερος γύρος μέσω απολύσεων στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα και εδώ ίσως η σημερινή εργασιακή εφεδρεία ίσως να αποτελεί πολυτέλεια.
Παράλληλα θα τρέξουν προγράμματα μείωσης μισθών ώστε να πέσουν στα επίπεδα αυτών του ιδιωτικού τομέα (που είναι φυσικό ότι θα έχει απώλειες) αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των εισφορών για τα ταμεία που θα έχουν πρόβλημα.

Μόνο με την μείωση 20% από 1η Οκτωβρίου και τη μείωση του αφορολόγητου μια “καλή” σύνταξη των 1.800 ευρώ (μεικτά) πάει λίγο πάνω απ’ τα 1.600 μεικτά. Αν συμβούν όλα τα παραπάνω και το ταμείο μπορεί να δώσει τα… μισά η ίδια σύνταξη θα κατέβει άμεσα στα 800 ευρώ… μεικτά/μήνα!

Αντίστοιχα ένας μισθός των 1.500 ευρώ (μεικτά) με απώλειες από τα χθεσινά μέτρα 358 ευρώ (μεικτά) το μήνα διαμορφώνεται στα λίγο πάνω απ’ τα 1.100 ήδη από 1η Οκτωβρίου και χωρίς να έχει παρέμβει ο μηχανισμός στήριξης.

Αυτά τα παραδείγματα μάλλον αρκούν.

Διαβάστε επίσης:
Χάνουν όλοι ως 450 ευρώ το μήνα από τα… μισά μέτρα – Δείτε τις περικοπές με παραδείγματα

Οι μισθοί στο Δημόσιο από 1η Οκτωβρίου

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε