Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Σενάριο τρόμου και με ευρώ – Χρειάζονται 3,7 δισ. τον Ιούνιο και ήδη λείπουν 500 εκατομμύρια

Σενάριο τρόμου και με ευρώ – Χρειάζονται 3,7 δισ. τον Ιούνιο και ήδη λείπουν 500 εκατομμύρια

– Φοροσαφάρι και αυτόφωρα για να αυξηθούν τα έσοδα μέχρι τις εκλογές
– Στο στόχαστρο όσοι χρωστούν ΦΠΑ και έχουν χρέη πάνω από 75.000 ευρώ
– Κίνδυνος εσωτερικής στάσης πληρωμών αν δεν ξεμπλοκάρει η δόση

Πραγματική μάχη με τον χρόνο δίνει το υπουργείο Οικονομικών που μόνο σε υπηρεσιακούς ρυθμούς δεν πρέπει να κινηθεί για να μην υπάρξει εσωτερική στάση πληρωμών.

Ήδη η μείωση των εσόδων τον Μάιο, στο 25% με 30% έφερε “τρύπα” ύψους 500 εκατομμυρίων και παρά το γεγονός ότι αναζητείται λύση μέσω των χρημάτων από το προηγούμενο πακέτο βοήθειας, όλα δείχνουν πως πολύ δύσκολα θα δημιουργηθεί ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας μέσα στον Ιούνιο και αυτό λόγω της πολιτικής ρευστότητας που έχει οδηγήσει κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής σε λήθαργο.

Ήδη τα μηνύματα από τους δανειστές και ειδικά από τη Γερμανία λένε πως δεν πρόκειται να ξεμπλοκάρει η επόμενη δόση ύψους περίπου 4 δισεκατομμυρίων εαν δεν γίνει ο σχετικός έλεγχος από την τρόικα η οποία ωστόσο συζητά μόνο με επίσημη κυβέρνηση και έτσι μιλάμε τουλάχιστον για το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Μέσα στον Ιούνιο όμως το κράτος και μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τις πάγιες ανάγκες χρειάζεται 3,7 δισεκατομμύρια:
1,3 δισ. για την πληρωμή μισθών και συντάξεων
1 δισ. για τις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων
0,5 δισ για τις συντάξεις
0,4 δισ. για επενδυτικές δαπάνες
0,3 δοσ. Για προκαταβολές σε ΟΓΑ και ΟΑΕΔ
0,2 δισ. για εισφορές προς Ε.Ε. και λειτουργικές δαπάνες

Έτσι έχει σημάνει συναγερμός ώστε να μπουν στα ταμεία τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα.

Η … εύκολη λύση είναι οι φόροι των πολιτών που ειδικά μέσα στον Ιούνιο θα αρχίσουν κατά εκατοντάδες χιλιάδες να λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά της εφορίας τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι χρεωστικά.

Ωστόσο δεν αναμένεται να εισπραχθεί το σύνολο αυτών των εσόδων έγκαιρα, αλλά μόνο περίπου το 1/3

Ταυτόχρονα αναμένονται έσοδα περίπου 85 εκατομμύρια από το ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και περίπου 400 εκατομμύρια από τον ΦΑΠ του 2010 και άλλα 600 εκατομμύρια από τον ΦΑΠ του 2011.

Αμέσως μετά τις εκλογές αναμένονται και οι πρώτοι λογαριασμοί της ΔΕΗ με το χαράτσι του 2011, ωστόσο και εδώ το μεγάλο ερώτημα παραμένει η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, καθώς το κράτος μπορεί να υπολογίζει σε έσοδα, οι πολίτες ωστόσο δεν είναι βέβαιο πως θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν πλήρως.

Στο παιχνίδι παράλληλα το υπουργείο προσπαθεί να βάλει τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό με πραγματικό σαφάρι εναντίον οφειλετών. Με εντολή του υπουργού ξεκινάει η επιχείρηση… σκούπα
σε οφειλέτες του Δημοσίου, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες που εντοπίστηκαν με μεγάλα ποσά σε αδήλωτες καταθέσεις για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ενεργοποιούνται μέτρα όπως η αυτόφορη διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος χρωστά στο Δημόσιο περισσότερα από 75.000 ευρώ ΦΠΑ ή περισσότερα από 150.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος.

Ταυτόχρονα το ΣΔΟΕ βγαίνει και πάλι στο… δρόμο για ελέγχους ενώ ειδικές ομάδες “κρούσης” θα δημιουργηθούν για την είσπραξη του ΦΠΑ.

Όλα αυτά βέβαια εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας όπου πολίτες και επιχειρηματίες ακόμη και αν διαθέτουν χρήματα δεν προθυμοποιούνται να πληρώσουν και ενώ στην το πάγωμα της αγοράς ουσιαστικά έχει ρίξει στο ναδίρ τα έσοδα με αποτέλεσμα και τα έσοδα του κράτους να πέφτουν κατακόρυφα…

Διαβάστε επίσης:
Εθνική Τράπεζα:Να τι θα συμβεί αν βγούμε από το ευρώ

“Λεφτά -στην Άμυνα- δεν υπάρχουν”.Τι είπαν οι Αρχηγοί στον Τσίπρα και τα στελέχη του


Φόροι φωτιά ακόμη και με μηδενικό εισόδημα – Μεγάλοι χαμένοι όσοι έχουν εισοδήματα 12.000-16.000 ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε