Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΕΒΕ: Τι προτείνει για να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς ζητά τη δέσμευση ενός λογαριασμού, ύψους 7 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου θα εξοφλούνται οι υποχρεώσεις του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά. Όπως ισχυρίζεται τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να προέλθουν, από τα κεφάλαια της νέας δανειακής σύμβασης.

Παράλληλα, προτείνει τα 30 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, να έχουν «εμπροσθοβαρή» κατεύθυνση, προς τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να συνεχιστεί η ανοδική πορεία που έδειξαν ότι μπορούν να έχουν κατά το 2011.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ, είναι ξεκάθαρο πλέον ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να δώσει αναπτυξιακή πνοή στην οικονομία, κάτι που στοιχειοθετείται από την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 37% (με πετρελαιοειδή) και κατά 9,2% (χωρίς αυτά) το 2011 σε ετήσια βάση.

Σε κάθε περίπτωση, «ο ΣΕΒΕ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένος με την αναποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος. Όπως διαπιστώνεται από την παρακολούθηση ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης, παρουσιάζουμε αμφίσημη και ανομοιογενή εικόνα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα, ενώ ανακοινώνονται επώδυνα μέτρα στην ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχει εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση […] Είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκτήσουμε ομοιογενή και στιβαρή εικόνα ως ελληνική οικονομία, την οποία θα επικοινωνήσουμε σωστά», προσθέτει σε σημερινή ανακοίνωσή του.

Κατά τον ΣΕΒΕ, πρέπει να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία, ότι για πρώτη φορά στα δεδομένα της χώρας έχουμε στήριξη μιας Κυβέρνησης με 257 από τους 300 βουλευτές του Κοινοβουλίου. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας και καταξιωμένοι Έλληνες της Ελλάδας και του εξωτερικού πρέπει να συνεργαστούν αποτελεσματικά και γρήγορα και να εκπονήσουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπου θα συμπεριλαμβάνεται Εθνική Στρατηγική Εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι οι ελληνικές εξαγωγές (με πετρελαιοειδή) σημείωσαν πέρυσι ιστορικό ρεκόρ ανόδου, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 20 δισ. ευρώ σε αξία.

Ωστόσο, καθοριστικός παράγοντας της αύξησης των εξαγωγών ήταν ακριβώς τα πετρελαιοειδή-ορυκτά-καύσιμα, των οποίων οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση στο έτος συνολικά κατά 295%, κατευθυνόμενα κυρίως προς Τουρκία και δευτερευόντως ΗΠΑ. Οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή, ωστόσο, αποτελούν ουσιαστικά την ένδειξη για την ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών, αφού αυξήθκαν κατά 9,2%. Επίσης, ο δείκτης επικάλυψης των εισαγωγών από τις εξαγωγές εκτιμάται ότι έχει ανέλθει από 39,9% σε 50,2%, μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, που ουσιαστικά «καθρεφτίζει» και το εμπορικό ισοζύγιο.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε