Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Σφίγγει το ζωνάρι από Φεβρουάριο

Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Η κατάσταση της οικονομίας και όλες οι πιέσεις για σκληρά και επώδυνα μέτρα, σήμερα για πρώτη φορά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Η Ελλάδα από τον Φεβρουάριο μπαίνει χωρίς αυτό να είναι υπό αίρεση σε καθεστώς αυστηρής επιτήρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε σαφές ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος τόνισε ότι το μόνο που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι ο χρόνος παραμονής σε αυτό το καθεστώς. 

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτικών, καθώς έχουν κληρονομήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση μια διαδρομή διασυρμού της χώρας, “που ξεκίνησε το 2004 με την απογραφή και είχε ενδιάμεση στάση το 2007 που ξαναμπήκαμε σε επιτήρηση”.

Όπως δήλωσε η ελληνική οικονομία είναι υπό συνεχή παρακολούθηση από τις διεθνείς αγορές και κατέθεσε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροππής προς το Eurogroup στο οποίο αναφέρεται ότι στο τρίμηνο Ιανουάριος-Μάρτιος 2009 υπήρξε απόκλιση στην εφαρμογή του προϋπολογισμού.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ότι ο κ. Καραμανλής και ο κ. Παπανδρέου γνώριζαν για την εκτίναξη του ελλείμματος, ο κ. Παπακωνσταντίονου ξεκαθάρισε ότι ο κ. Προβόπουλος είχε ενημερώσει απλά ότι το έλλειμμα οδεύει προς διψήφιο αριθμό, αλλά την εκτίναξη αυτή δεν μπορούσαν να την φανταστούν και στον χειρότερο εφιάλτη τους. Στην ουσία ο κ. Παπακωνσταντινου “άδειασε” στην κυριολεξία τον κ. Πεταλωτή, ο οποίος νωρίτερα είχε αποφύγει δύο φορές να απαντήσει εάν ο κ. Προβόπουλος κάνει σωστά τη δουλειά του.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξισώνεται ο κ. Παπανδρέου με τον Κώστα Καραμανλής.

Ο κ. Παπαθανασίου φέρεται να δήλωσε ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι σαν να μην νοιάζεται για το που θα φθάσει το έλλειμμα το 2009, αλλά μόνο για το τί θα κάνει το 2010, κάτι που το χαρακτήρισε καταστροφικό για τη χώρα. Φέρεται επίσης να δήλωσε ότι οι “παλινωδίες σας στην οικονομική πολιτική πλήττουν την αξιοπιστία της χώρας”.

Στις οικονομικές εξελίξεις αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση δεν επαρκούν για να μας βγάλουν από την κρίση. Δήλωσε επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου γνώριζε την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και προεκλογικά και έκανε λόγο για ένα σοκ που χρειάζεται η χώρα για να βγει από την κρίση.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Αράπογλου, ο οποίος έκανε λόγο για υπερβολές αναφορικά με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Στην τοποθέτησή της η υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Μπιρμπίλη δήλωσε ότι είναι υπέρογκα τα τέλη που πληρώνει ο κόσμος για δήμους και ΕΡΤ μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ, κάτι που όπως είπε θα επανεξεταστεί το 2010.

Στον απόηχο των δηλώσεων του κ. Προβόπουλου και του υπουργού Οικονομίας το χρηματιστήριο παρουσίασε σημαντικές απώλειες κατά 2,30%.

“Δεν τίθεται θέμα Προβόπουλου” δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δείτε τη δήλωση.

Διαβάστε επίσης:
Έκθεση-κόλαφος της Deutche Bank για την ελληνική οικονομία!
Η Κομισιόν ήξερε γιά το έλλειμμα, αλλά…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε