Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Σημαντικότατη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Σημαντικότατη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Την ίδια ώρα σημαντική αύξηση παρουσιάζουν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι περικοπές μισθών, επιδομάτων και του δώρου Πάσχα των Δημοσίων υπαλλήλων και η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία λόγω έκδοσης αποδείξεων από επιχειρήσεις και επαγγελματίες οδήγησαν το πρώτο τετράμηνο του 2010 σε σημαντική μείωση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου του 2010 το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 6,2 δισ. ευρώ από 10,7 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 και περιορίστηκε κατά 41,8% έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 35,1%, που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ), περιλαμβανομένων και των μέτρων που ελήφθησαν το Μάρτιο του 2010. 

Επισημαίνεται ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του πρώτου τετραμήνου του 2010 οφείλεται τόσο στη μείωση των δαπανών όσο και στην αύξηση των εσόδων και έχει επιτευχθεί πριν ακόμη αποδώσουν πλήρως τα πρόσθετα μέτρα που θεσπίστηκαν στις 3 Μαρτίου 2010. 

Ειδικότερα τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιου στόχου στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) για αύξηση κατά 11,7%. 

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού στο ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκαν κατά 8,1% έναντι στόχου στο ΠΣΑ για μείωση κατά 4,8%.  Ειδικότερα οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες 8,7% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 4,4% και οι τόκοι κατά 4,6% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 5,1%. 

Οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 39,1%, ενώ τα έσοδα του μειώθηκαν κατά 39,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009. 

Αυστηρά πρόστιμα από το ΣΔΟΕ 

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα συγκριτικά οικονομικά στοιχεία των ελέγχων, που πραγματοποίησε του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος του Υπουργείου Οικονομικών τον Απρίλιο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, με το συνολικό εκτιμώμενο ύψος προστίμων και Φόρου Προστιθέμενης Αξίας να παρουσιάζει αύξηση 68%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε