Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σημεία ανάκαμψης της ισλανδικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ

Σημεία ανάκαμψης της ισλανδικής οικονομίας διαπιστώνει το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ στη σημερινή του ανακοίνωση για την Ισλανδία, από την Ουάσινγκτον, κάνει λόγο για σημαντικές μεταβολές…

“Το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η ισλανδική οικονομία θα ανακάμψει με τρόπο βιώσιμο, στην ευθεία για ανάπτυξή της με ποσοστό 3% στη διάρκεια του 2011 κυρίως λόγω επενδύσεων και ανάπτυξης στην αγορά ενέργειας , ελλοχεύουν όμως ακόμα πολλοί κίνδυνοι και αιωρούνται πολλές αβεβαιότητες”, γιαυτήν, γνωμάτευσε σήμερα το ΔΝΤ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αντιστρόφως, η ισλανδική οικονομία–συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο–συρρικνώθηκε με ποσοστό -3,1%.

Το ΔΝΤ στη σημερινή του ανακοίνωση για την Ισλανδία, από την Ουάσινγκτον, κάνει λόγο για σημαντικές μεταβολές στον τομέα του αλουμινίου, αλλά δεν αποκρύπτει τον κίνδυνο (και) για την ισλανδική οικονομία από μία νέα πλανητική οικονομική κρίση ή, πάλι, αναφέρεται στα όσα θα έχει ως συνέπειες για την οικονομία της νήσου μία εκ νέου έκρηξη του μεγάλου ηφαιστείου της…

Πρακτικά όλα κατέρρευσαν όταν–για όλο το 2009–η ισλανδική οικονομία συρρικνώθηκε με ποσοστό -6,8% σε σύγκριση με το 2008, ενώ το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχθηκε σταδιακά προς το 8% (σήμερα περίπου 8,5%). Πράγματι, τον Οκτώβριο 2008 κατέρρευσε το ισλανδικό τραπεζικό σύστημα, που ήταν όμως υπερβολικά εξαρτώμενο από τις ξένες (βρετανο-ολλανδικές) καταθέσεις.

Τέλη του 2008 η Ισλανδία συνήψε μία δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ για 2,17 δισ.δολάρια ΗΠΑ, προκειμένου να αντεπεξέλθει η οικονομία της και από τις επιπτώσεις από τη διεθνή οικονομική κρίση. Προ ημερών εισέπραξε, “έναντι”, 167 εκατομ.δολάρια (123 εκατομ.ευρώ), δηλαδή έως σήμερα έχει εισπράξει από το ΔΝΤ το ποσό των 1,36 δισ.δολαρίων.

Στο μεταξύ, υιοθετήθηκαν μέτρα δημοσιονομικής και τραπεζικής ‘εξυγίανσης’, τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, που χαιρέτισε το ΔΝΤ.

–Παραμένει ότι το κρατικό χρέος της νησιωτικής χώρας διαμορφώνεται τώρα στο 120% του ΑΕΠ της, δηλαδή είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο εκείνου του 2007.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε