Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σήμερα οι εξηγήσεις της Ελλάδας για τη Goldman Sachs

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Εξηγήσεις στην Κομισιόν καλείται να δώσει την Παρασκευή η Ελλάδα, αναφορικά με τη συμφωνία swap που είχε συνάψει το 2001 η τότε κυβέρνηση με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) περιμένει να λάβει μέχρι σήμερα πληροφορίες από την Ελλάδα για τη χρήση παραγώγων στους προϋπολογισμούς της, αλλά η ανάλυσή τους θα πάρει καιρό, είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν, όπως αναφέρει το Reuters.
 
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάχ είπε ότι όταν ολοκληρωθεί η ανάλυση, η Κομισιόν θα κοινοποιήσει τα ευρήματά της στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανώς στο ευρύτερο κοινό. Η επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τις 15-16 Μαρτίου.
 
Η Κομισιόν ξεκίνησε έρευνα σε τέτοιου είδους συναλλαγές μετά από δημοσιεύματα ότι η χώρα έδωσε χαμηλότερα νούμερα για το δημόσιο χρέος στο παρελθόν κάνοντας χρήση περίπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων, όπως η ανταλλαγή έντοκων υποχρεώσεων σε διαφορετικά νομίσματα.
 
Στο επίκεντρο βρίσκεται συναλλαγή του 2001 μέσω της Goldman Sachs, ενώ η Ελλάδα ετοιμαζόταν να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι οι συναλλαγές ήταν νόμιμες την περίοδο εκείνη και ότι η χώρα δεν χρησιμοποίησε καμία ανάλογη τεχνική μετά την απαγόρευσή τους από την Eurostat το 2008. Σήμερα πάντως αναμένεται να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε