Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σήμερα το “ναι” για τη δόση-μαμούθ των 49,1 δισ. ευρώ από το Eurogroup

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

– Στα 52,5 δισ. ευρώ θα φτάσουν τα χρήματα μαζί με τη συμμετοχή του ΔΝΤ
– Κρίσιμη η απόφαση για το πως θα καλυφθούν τα επιπλέον χρήματα που χρειάζονται
– Πρόταση να γίνει επαναγορά και όσων ομολόγων δεν “κουρεύτηκαν” την Άνοιξη
– Στο μικροσκόπιο και το φορολογικό στο σημερινό Eurogroup

Σε τέσσερις δόσης θα έρθουν όπως όλα δείχνουν τα χρήματα στην Ελλάδα. Σήμερα όπως όλοι διαβεβαιώνουν θα πει το “ναι” το eurogroup ενώ ήδη “ναι” είπαν και οι Γερμανοί.
Μαζί με την συμμετοχή στο δανεισμό και από το ΔΝΤ το συνολικό ποσό που θα λάβει η χώρα μας μέχρι την ερχόμενη άνοιξη είναι 52,5 δισεκατομμύρια.
Το ΔΝΤ αναμένεται να πει το δικό του “ναι” στην επόμενή του συνεδρίαση.

Κλειδί για όλες αυτές τις εξελίξεις ήταν η επιτυχής επαναγορά των ελληνικών ομολόγων. Μένει τώρα να αποφασιστεί στο σημερινό eurogroup από που θα βρεθεί το επιπλέον 1 δισεκατομμύριο που απαιτείται για την επαναγορά των ομολόγων και όλα δείχνουν πως θα καλυφθεί από τα χρήματα που ήδη έχουν εγκριθεί για τον ελληνικό δανεισμό.

Καυτή πατάτα πάντως παραμένει το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ του ελληνικού χρέους ως το 2020. Οι εταίροι πρέπει να αποφασίσουν τρόπους για τη μείωσή του στο 124% ώστε να πεισθεί πλήρως το ΔΝΤ και μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει τώρα στο τραπέζι δεν είναι άλλη από την επαναγορά των ομολόγων που δεν εντάχθηκαν ήδη στο PSI.

Για μια ακόμη φορά οι αποφάσεις ως προς αυτό είναι στον αέρα, ωστόσο σήμερα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Αυτό που είναι βέβαιο ότι θα τεθεί στο τραπέζι είναι το φορολογικό, το οποίο θα παρουσιάσει ο Γιάννης Στουρνάρας στην αποψινή συνεδρίαση.

Οι βελτιώσεις που έχουν γίνει αφορούν στις ενστάσεις του ΔΝΤ ως προς τις κλίμακες μισθωτών και συνταξιούχων, αλλά και στη φορολόγηση των αγροτών.
Όλα πάντως δείχνουν και ως προς το φορολογικό πως δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην εκταμίευση της δόσης καθώς ήδη από μέρους της Κομισιόν έχει ανάψει το πράσινο φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το φορολογικό θα ψηφιστεί το 2013!

Νεα υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στις απειλές των υπαλλήλων της Βουλής

Θα πάρετε τη δόση, λένε Κομισιόν, Γαλλία και Γερμανία

Πως θα πληρώσουμε παραπάνω 1,1 δις ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε