Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σκληραίνει τη στάση της η τρόικα για τον ιδιωτικό τομέα – Τελεσίγραφο για κόψιμο μισθών

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας ζήτησαν οι εκπρόσωποι της “Τρόικας” κατά τη σημερινή συνάντησή τους με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Συγκεκριμένα έθεσαν τα θέματα των ρυθμίσεων που αφορούν στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και τα οποία αποτελούν δεσμεύσεις του Μνημονίου. Το Υπουργείο Εργασίας, θεωρεί ότι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται από το νόμο Λοβέρδου, για την δοκιμαστική πρόσληψη ενός έτους και τον υπολογισμό των υπερωριών είναι επαρκείς.
 
Η τρόικα δεν ζήτησε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, ούτε έθεσε χρονοδιαγράμματα, όμως η συζήτηση παραμένει, σε τεχνικό επίπεδο, ανοιχτή και η τρόικα θα μπορεί να εισηγηθεί συγκεκριμένες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση, μετά τρεις μήνες.

Στελέχη του Υπουργείου Εργασίας τόνιζαν πάντως ότι υπάρχει “κόκκινη γραμμή” και αυτή είναι οι ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπονται από το ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιο, άποψη που φαίνεται πως αποδέχονται και οι εκπρόσωποι της τρόικας. Στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων επιβεβαιώθηκε και από τις δυο πλευρές η βούληση να προχωρήσει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ταχύτητα της εφαρμογής και ζήτησαν να ενημερωθούν για τον ρόλο των γνωμοδοτήσεων από τα θεσμοθετημένα όργανα, όπως του ΣΕΠΕ στην περίπτωση της ΝΕΟΓΑΛ.

Η Υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην ουσία της γνωμοδότησης του ΣΕΠΕ, η οποία είναι απλή γνωμοδότηση με βάση της ρυθμίσεις του νόμου και ενημέρωσε τους ελεγκτές για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ ως ελεγκτικού μηχανισμού και τις εξελίξεις στον Οργανισμό Διαιτησίας όπου φαίνεται να καταλήγουν οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την συναινετική επιλογή του νέου προέδρου.

Από την πλευρά της, η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις για τα εμπόδια που ενδέχεται να θέτουν οι προβλέψεις του νόμου για την εκπροσώπηση των εργαζομένων στην κατάρτιση των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον πολλές επιχειρήσεις απασχολούν λιγότερους από 20 εργαζομένους και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην αναγνώριση των εργατικών σωματείων από τα δικαστήρια, διαδικασία που σήμερα απαιτεί περίπου οκτώ μήνες.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημερώθηκαν από την κ. Κατσέλη για την ανάγκη μεγαλύτερης πληροφόρησης των ενδιαφερομένων από τους κοινωνικούς εταίρους για το περιεχόμενο και τον τρόπο εφαρμογής του νέου θεσμού (με δεδομένο ότι 1000 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ζητήσει ενημέρωση από το ΣΕΠΕ) και για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιτάχυνση των δικονομικών διαδικασιών σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Στελέχη του Υπουργείου σημειώνουν πάντως ότι η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στην κατοχύρωση της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων. Συζητήθηκε επίσης και το θέμα του δικαιώματος του Υπουργού Εργασίας για την επέκταση της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων, και οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για την πρωτοβουλία της Υπουργού να ζητήσει από τους κοινωνικούς εταίρους προτάσεις για την αναβάθμιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας και την δημιουργία αντικειμενικών κριτηρίων για την εφαρμογή της επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επεκτείνονται κλαδικές συμβάσεις που προβλέπουν αυξήσεις πολύ πάνω από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ ρόλο στις γνωματεύσεις πρόκειται να διαδραματίσει και το ΣΕΠΕ. Σύγκλιση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας διαπιστώθηκε και στα θέματα που αφορούν στο Ασφαλιστικό.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας, θεωρούν ως ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, ότι η τρόικα δέχθηκε με βάση τις αναλογιστικές μελέτες της κύριας σύνταξης, (για τα τρία μεγάλα Ταμεία) τη βιωσιμότητα του συστήματος και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις κύριες συντάξεις. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν πάντως να μην υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών για τα επικουρικά ταμεία, ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, ΤΕΑΔΥ, και Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που θα πρέπει να κατατεθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες και ανάλογα με τα αποτελέσματα, να δρομολογηθούν από τις αρχές του 2012, οι διαδικασίες της ενοποίησης των επικουρικών Ταμείων.

Τα στελέχη της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία της ενοποίησης των κλάδων Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων η οποία ψηφίζεται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή και την πορεία της συγκρότησης του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας, και τάχθηκαν υπέρ των μεταρρυθμίσεων χωρίς καθυστερήσεις.

Ενημερώθηκαν επίσης για το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού για την υποστήριξη της εφαρμογής του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ζήτησαν την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάπτυξη του σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και στους υπόλοιπους παρόχους ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας η ΓΣΕΕ αναφέρει, ότι “οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλα περιθώρια και δεν πρόκειται να αποδεχθούν ανατροπές των βασικών και θεμελιακών δικαιωμάτων που με αγώνες και θυσίες έχουν κατακτήσει”. Η Συνομοσπονδία καλεί “την κυβέρνηση τους εργοδότες και την Τρόικα να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για μέτρα που θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους” και τονίζει ότι, “είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να αναλάβει τις ευθύνες της και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας και το θεσμό των Σ.Σ.Εργασίας”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε