Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας για το δεύτερο μνημόνιο – Τι μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές μας

Σκληρές οι απαιτήσεις της τρόικας για το δεύτερο μνημόνιο – Τι μέτρα θα ζητήσουν οι δανειστές μας

– Τα δραστικά μέτρα που θα ζητήσουν ίσως οδηγήσουν σε εκλογές τον Φεβρουάριο 
– “Γερμανική” απόφαση για νέα πίεση στην Ελλάδα
– Έντονη δυσφορία από την τρόικα για την αναβολή της μείωσης των επικουρικών συντάξεων
– Η τρόικα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τις βασικές παραμέτρους του νέου φορολογικού τον Μάρτιο 
– Πονοκέφαλος για τους δανειστές και τα χρέη του Δημοσίου ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ

«Οριστική λύση για την Ελλάδα» είναι η ρητή εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα από τον Ολι Ρεν ύστερα από συνεννόηση του τελευταίου µε ανώτατους αξιωµατούχους του Βερολίνου.

Σύµφωνα µε το “Βήμα της Κυριακής”, τις τελευταίες ηµέρες πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες συσκέψεις προετοιµασίας κατά τη διάρκεια των οποίων ελήφθη η «γερµανική» απόφαση να ασκηθεί στην Ελλάδα η µέγιστη πίεση και να τεθεί το ύστατο δίληµµα: πλήρης, άµεση, έµπρακτη και διακοµµατική υποταγή σε σειρά δραστικών µέτρων µε αντάλλαγµα την παραµονή στην ευρωζώνη ή αναστολή κάθε χρηµατοδότησης και επιστροφή στη δραχµή µε χρεοκοπία στα µέσα Μαρτίου, όταν θα πρέπει να πληρωθεί το οµόλογο-«γίγας» των 14,4 δισ. ευρώ.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ιδιαιτέρως ο Αντώνης Σαµαράς δεν έχουν πείσει τους εντολοδόχους της τρόικας στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον ότι οι πρόσφατοι «όρκοι πίστης» που έδωσαν στην κυβέρνηση Παπαδήµου θα διατηρηθούν ανέπαφοι ως το Πάσχα.

Ισχυρή είναι η εκτίµηση ότι η νέα «θεραπεία» που θα µεταφέρουν µε τις αποσκευές τους οι εµπειρογνώµονες της τρόικας αποκλείεται να γίνει αποδεκτή από το κοινωνικό σώµα και το πολιτικό σύστηµα χωρίς τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Η εκτίµηση αυτή, την οποία αποφεύγουν προς το παρόν να συµπεριλάβουν στους σχεδιασµούς τους τα τρία κυβερνητικά κόµµατα, ενδεχοµένως µεταβάλλει την καβαφική βοή των πλησιαζοµένων γεγονότων.

Πότε πάμε σε εκλογές;

Ο ακριβής χρόνος των εκλογών θα παραµείνει ασαφής ως τα τέλη Ιανουαρίου, όταν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα συσκεφθούν µε τους συµβούλους και τους δηµοσκόπους τους για να αποφανθούν αν αντέχουν την ψυχρολουσία του µνηµονίου plus ή αν οι εκλογές αποτελούν αναπόφευκτη προϋπόθεση για τη διασφάλιση µιας στοιχειώδους κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας.

«Δεύτερο µνηµόνιο χωρίς εκλογές είναι σχεδόν αδύνατον να υπάρξει» τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου δεν µπορούν να αποκλειστούν, όχι ασφαλώς ως επισφράγιση, αλλά ως εµβρυουλκός των εξελίξεων.

Επειτα από τις εκλογές αυτές το µνηµόνιο plus (µε ορισµένες προσχεδιασµένες και προσυµφωνηµένες υπο χωρήσεις…) θα µπορούσε να ψηφιστεί από µία νέα κυβέρνηση η οποία θα διαθέτει τη νοµιµοποίηση να επιβάλει τις αναγκαίες εξοικονοµήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ως το 2015 προκειµένου το έλλειµµα να συρρικνωθεί στο 1,1%. Σχεδόν αµέσως µετά την ψήφιση του µνηµονίου plus θα απελευθερωθεί η δόση-«γίγας» των 89 δισ. ευρώ που θα υποστηρίξει την περικοπή των οµολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές η οποία θα είναι (διά νόµου υπαγορευµένου από το Βερολίνο…) υποχρεωτική και θα κινηθεί στο επίπεδο του 80%.

Η υποχρεωτική αναδιάρθρωση θεωρείται η πιθανότερη εξέλιξη για δύο λόγους: πρώτον, για να καλυφθούν από τη βαθύτερη περικοπή υποχρεώσεων προς τους δανειστές οι ανεξέλεγκτα διευρυνόµενες «µαύρες τρύπες» που δηµιουργεί η ύφεση και η διάλυση του κράτους στη χρηµατοδότηση των αναγκών του ∆ηµοσίου.

Και δεύτερον, για να ενεργοποιηθούν (για πρώτη φορά από τη δηµιουργία τους) τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) έναντι αναγκαστικής αθέτησης πληρωµών του κράτους προς τους δανειστές του. Υποστηρίζεται από την πλειονότητα των αναλυτών ότι αυτό είναι αναγκαίο να συµβεί προκειµένου να αποκατασταθεί η εµπιστοσύνη των διεθνών αγορών στην αξιοπιστία των ασφαλίστρων κινδύνου. Με απλά λόγια οι τιµές των οµολόγων θα αυξηθούν και οι αποδόσεις θα υποχωρήσουν, καθώς θα έχει επιβεβαιωθεί-λειτουργήσει ο µηχανισµός αντιστάθµισης κινδύνου. Σύµφωνα µε την εκδοχή αυτή, το ελληνικό τραπεζικό σύστηµα θα υποστηριχθεί µε πακτωλό από ευρώ έτσι ώστε να µην υποχρεωθεί… «να το γυρίσει» στη δραχµή.

Με το κούρεµα να ανέρχεται στο 80%, η διαδικασία θα είναι αµιγώς υποχρεωτική και δεν θα υπάρχει λόγος τα 30 δισ. για την υποστήριξη του PSI να διοχετευθούν στους πιστωτές. Αντιθέτως υπάρχουν εισηγήσεις αυτά να προστεθούν στα 30 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να δηµιουργηθεί έτσι ένα εύρωστο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας που θα µπορεί να στηρίξει επαρκώς το πιστωτικό σύστηµα και τα ασφαλιστικά ταµεία.

Μηνύματα τρόικας προς…Βενιζέλο

Συνεχή μηνύματα και σημειώματα ανταλλάσσουν τις τελευταίες ημέρες οι ελεγκτές της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το κλιμάκιο αναμένεται να επιστρέψει με άγριες διαθέσεις, μετά τις 15 Ιανουαρίου και ζητάει να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα στις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA.

Στο μικροσκόπιο της τρόικας βρίσκονται τα διαρθρωτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα έτσι ώστε να κλείσει η μαύρη τρύπα των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στο φετινό προϋπολογισμό, καθώς και το “επιθετικό” κλείσιμο οργανισμών και φορέων του Δημοσίου. Φυσικά στο τραπέζι είναι και η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων είτε με εφεδρεία είτε με απολύσεις.

Στο μέτωπο των μισθών έχει ήδη τεθεί το θέμα των μειώσεων στους μισθούς σε εισηγμένες ΔΕΚΟ στο Χρηματιστήριο, ενώ και στον ιδιωτικό τομέα έχει ανοίξει για τα καλά η μείωση του μισθολογικού κόστους, είτε με περικοπές μισθών, κατάργηση επιδομάτων και δώρων, όπως το δώρο των Χριστουγέννων και το επίδομα αδείας.

Ενδεικτικό του κλίματος και των διαθέσεων της τρόικας είναι οι δηλώσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σημειώνει πως σε κάποιους τομείς υπάρχει ανάγκη να βελτιωθούν τα πράγματα.

Πέρα από τις άγριες διαθέσεις όμως, οι δανειστές εκφράζουν έντονη δυσφορία για τη νέα αναβολή στη μείωση των επικουρικών συντάξεων και επιδομάτων και πιέζουν ασφυκτικά να κλείσει το θέμα άμεσα, ενώ ζητούν και δραστικές μειώσεις στα κοινωνικά επιδόματα και στις δαπάνες υγείας.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν επίσης και στο νέο φορολογικό σύστημα που αναμένεται να κατατεθεί έως τον Μάρτιο και φυσικά η τρόικα θέλει να έχει τον πρώτο λόγο για τις βασικές παραμέτρους του νομοσχεδίου.

Επίσης, για άλλη μία φορά η τρόικα θα τα “ψάλλει” στην ελληνική κυβέρνηση για το περιβόητο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που όλο ψηφίζεται και όλο μένει στα χαρτιά. Φυσικά, ιδιαίτερη σημασία για τους δανειστές μας έχει και το θέμα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αρχίσει να κινείται η αγορά και η οικονομία και να μειωθεί η ύφεση. Πιέσεις θα δεχθεί το οικονομικό επιτελείο και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, οι οποίες φτάνουν στο ποσό των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του PSI, θα κρίνουν εάν τελικά η τρόικα θα δώσει το πράσινο φως για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας μας συνολικού ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε