Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Σκληρό παζάρι για 13ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

– Παπακωνσταντίνου: υπό συζήτηση 13ος-14ος μισθός
– Έχουμε χρήματα γιά άλλες 22 μέρες…

Οι πιέσεις της Μέρκελ γιά τριετές πρόγραμμα λιτότητας, κάνουν ακόμη πιό δραματικές τις διαπραγματεύσεις γιά την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού.

Το γεγονός επιβεβαίωσε εμμέσως και ο Γ.Παπακωνσταντίνου λέγοντας πως “είναι εν εξελίξει οι συζητήσεις για 13ο 14ο μισθό. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι η ανταγωνιστικότητα στη χώρα μας έχει ανάγκη από διαρθρωτικά μέτρα και όχι από μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.”

Μιλώντας ο κ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή δήλωσε ότι η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 19η Μαΐου, οπότε λήγει το ομόλογο των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ και ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να έχει ενεργοποιηθεί η στήριξη μέχρι τότε και να έχει παρθεί η απόφαση και σε επίπεδο συμβουλίου αρχηγών και να υπάρξουν αποφάσεις από τα εθνικά κοινοβούλια.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία είναι έτοιμες να βοηθήσουν υπογραμμίζοντας ότι “η αγορά δεν μας δάνειζε άλλο και έπρεπε να πάμε σε ένα τέτοιο σύστημα δανεισμού”.

Ωστόσο η Γερμανία εξακολουθεί να φέρνει εμπόδια. “Η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας. Η χώρα οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης”, δήλωσε η Μέρκελ.

Εξέφρασε, παράλληλα, την υποχρέωσή της να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. «Αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί σκληρά μέτρα, όχι μόνο για ένα χρόνο αλλά για αρκετά χρόνια, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ για όλους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αμέσως μετά τη δήλωση Μέρκελ, επικοινώνησε μαζί της ο πρωθυπουργός, ο οποίος φέρεται να έλαβε την διαβεβαίωση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι δεν θα κάνει πίσω σε όσα είχαν συμφωνήσει, ενώ ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του φέρεται να της επανέλαβε οτι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι σκληρά και υπάρχει η βούληση να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας.

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.

Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι “ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα”, δήλωσε ο Σόιμπλε.
 
 ‘Οπως είπε, ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε “απρόβλεπτες συνέπειες”. Ο Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμα ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο. “Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα του κοινού νομίσματος”, είπε.
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε