Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Σκληρό παζάρι για το κούρεμα – Υπάρχει διαφωνία με ιδιώτες πιστωτές

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και με την παρουσία του Τσαρλς Νταλάρα από τη Δευτέρα στην Αθήνα.

Σε διαφωνία σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones Newswires βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση με μία ομάδα πιστωτών του ιδιωτικού τομέα στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το κούρεμα 50% στην αξία των ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσφέρει το μισό κουπόνι για τα νέα ομόλογα που ζητούν οι επενδυτές και ορισμένοι ιδιώτες δείχνουν απροθυμία στο αναγκαίο κούρεμα. Καταλήγει λοιπόν πως το θέμα του κουρέματος αντιμετωπίζει διαφωνίες στο κουπόνι και τις εγγυήσεις που επιδιώκουν οι πιστωτές.

Από την πλευρά της η Ελλάδα φέρεται να έχει αντιπροτείνει μία ανταλλαγή του χρέους όπου οι επενδυτές θα δώσουν τα παλιά κυβερνητικά ομόλογα και θα πάρουν νέα ομόλογα αξίας 35% της παλιάς ονομαστικής τους αξίας και με ένα κουπόνι στο 4 με 5%.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι πληροφορίες από το Reuters, το οποίο επικαλείται τραπεζικό στέλεχος και αναφέρει πως δεν υπήρξε συμφωνία στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων. Μάλιστα, με αφορμή την μη ύπαρξη συμφωνίας εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου με επικεφαλής τον Τσαρλς Νταλάρα θα έχουν επαφές από τις αρχές της άλλης εβδομάδας με έλληνες υπουργούς.

Σύμφωνα πάλι με το τραπεζικό στέλεοχς, οι πιστωτές θα εξετάσουν την ελληνική πρόταση αρκεί όπως αναφέρουν τα νέα ομόλογα να έχουν το ίδιο καθεστώς με τα δάνεια του επίσημου τομέα.

Ο νέος γύρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων ξεκίνησε από τη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου βρέθηκε και ο επικεφαλής του IIF, ο οποίος συναντήθηκε και με τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στους βασικούς όρους της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου προβλέπεται hair cut ομολόγων αξίας 206 δισ. ευρώ, κατά 50% (100 δισ. ευρώ), και στους θεσμικούς θα δοθούν νέα ομόλογα ονομαστικής αξίας μέχρι 35% έναντι των αρχικών και το υπόλοιπο 15% υπό τη μορφή μετρητών. Επίσης το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι υψηλότερο του μέσου επιτοκίου των υφιστάμενων ομολόγων.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε