Πέμπτη, 28 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σκληρότερη λιτότητα και αποκρατικοποιήσεις αντί για αναδιάρθρωση”

Σκληρότερη λιτότητα και αποκρατικοποιήσεις αντί για αναδιάρθρωση”
Η Ελλάδα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για τη δημοσιονομική προσαρμογή και να προωθήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικής περιουσίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της ΕΚΤ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με το Ρόιτερ.
 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι η ενίσχυση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί η φημολογία ότι η Ελλάδα θα χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.
 
Νωρίτερα, ο κ. Κονστάντσιο είχε δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι στο τραπέζι. “Όχι, το έχουμε πει καθαρά πολλές φορές”, είπε σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν, στο περιθώριο συνεδρίου που έγινε στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει το θέμα της αναδιάρθρωσης στο τραπέζι.
 
Ο κ. Κονστάντσιο παραδέχθηκε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη δεν έχει καταλαγιάσει, παρά τις τολμηρές αποφάσεις που πήραν οι χώρες της περιφέρειας και η Ευρώπη.
 
Τα spreads των ομολόγων των χωρών της περιφέρειας , είπε, δείχνουν ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις χώρες και την Ευρώπη δεν έχουν πείσει ακόμη τις αγορές ότι γίνονται αρκετά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα του χρέους. “Αυτό είναι βέβαια πολύ σοβαρό, επειδή έχουν ήδη ληφθεί πολύ τολμηρές αποφάσεις”, συνέχισε, προσθέτοντας ότι είναι εντυπωσιακό ότι αυτές οι αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις δεν λήφθηκαν υπόψη από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.
 
Ο κ. Κοσντάντσιο είπε επίσης, ότι η ΕΚΤ δεν έχει σταματήσει το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά δεν προχώρησε για αρκετό χρονικό διάστημα σε αγορές, λόγω της φημολογίας για ενδεχόμενη χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση χρέους χώρας της Ευρωζώνης, η οποία διαστρέβλωσε τις αγορές. “Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και ιδρύματα που ενδιαφέρονται να συντηρούν αυτές τις φήμες. Κάποιοι από αυτούς θέλουν να κερδίσουν, αν τελικά θα υπήρχε μία αναδιάρθρωση στην Ευρωζώνη”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.
 
Όσον αφορά στη νομισματική πολιτική που σχεδιάζει να ακολουθήσει η ΕΚΤ, ο κ. Κονστάντσιο επανέλαβε τη θέση του προέδρου της τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου στις αρχές Απριλίου στο 1,25% από 1%, ότι δεν υπάρχει απόφαση ότι θα ακολουθήσει μία σειρά νέων αυξήσεων των επιτοκίων.
 
Πιο “επιθετικός” εμφανίστηκε ο νέος πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, Γιενς Βάιντμαν, ο οποίος έκανε χθες την πρώτη επίσημη ομιλία του ως διάδοχος του Άξελ Βέμπερ.
Ο κ. Βάιντμαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, έκανε λόγο για επιστροφή σε μία “φυσιολογική πολιτική” στην Ευρωζώνη, κάτι που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι υποστηρίζει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.
Προειδοποίησε, επίσης, για τους κινδύνους της διατήρησης για μεγάλο διάστημα των έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών συστημάτων.

Διαβάστε επίσης:”Δεν παραιτούμαι – Ζήτημα προσωπικής ηθικής και ευθύνης να τελειώσω τη δουλειά”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε