Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σόιμπλε: 130 εκατ. ευρώ χάνει η Γερμανία από την απόφαση του Eurogroup

Σόιμπλε: 130 εκατ. ευρώ χάνει η Γερμανία από την απόφαση του Eurogroup

Τόνισε δε ότι, αν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, τότε θα πρόκειται για «αδύνατη αποστολή» («Mission Impossible»).

«Σχετικά βέβαιος» ότι το πρόγραμμα επαναγοράς χρέους από την Ελλάδα θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διαβεβαίωσε ότι οι τελευταίες αποφάσεις δεν κοστίζουν χρήματα στον Γερμανό φορολογούμενο, συνεπάγονται ωστόσο απώλειες περίπου 130 εκατομμυρίων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Για αυτό τον λόγο η διαδικασία είναι συνδεδεμένη με έναν πολύπλοκο μηχανισμό και θα παραμείνει έτσι τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός, ο οποίος πάντως έκανε λόγο για έναν «καλό συμβιβασμό», για τη στήριξη της Ελλάδας και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Θεωρούμε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και εξήγησε ότι τα απαιτούμενα κεφάλαια για την επαναγορά θα προέλθουν από το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης και από την πώληση «T-bills». Υπογράμμισε δε ότι το Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αξιολογήσουν στις 13 Δεκεμβρίου, εάν, μετά το πρόγραμμα επαναγοράς, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του χρέους. Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχει ακόμη ένα μικρό «κενό» στη χρηματοδότηση του προγράμματος μέχρι το 2016. Σε ό,τι αφορά την παραίτηση της Γερμανίας από τα μερίδιό της στα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πράξη δικαιοσύνης» και υποστήριξε ότι αποτελεί μέρος της αλληλεγγύης σε μια δύσκολη στιγμή.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές τάχθηκαν από κοινού κατά μιας τέτοιας προοπτικής. «Ήταν σαφές για όλους, επίσης και για το ΔΝΤ ότι αυτό δεν αποτελεί λύση», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και συμπλήρωσε ότι εφόσον συνεχίζεται η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, ένα «κούρεμα» θα μπορούσε να προκαλέσει νομικές επιπλοκές.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τόμας Στέφεν διευκρίνισε ότι η προσφορά της Ελλάδας για την επαναγορά χρέους «θα αντικατοπτρίζει τις πρόσφατες τιμές της αγοράς και θα είναι δίκαιη».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αν και επισήμανε ότι δεν θα πρότεινε στους βουλευτές του να στηρίξουν κάτι που θα οδηγούσε την Ελλάδα στην χρεοκοπία ή θα την εξανάγκαζε να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, επιτέθηκε στον κ. Σόιμπλε , κατηγορώντας τον ότι κρύβει την αλήθεια από τους πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, μπορεί να δέχονται να εκταμιευθούν συμφωνηθέντα κεφάλαια, αλλά δεν πρόκειται να στηρίξουν εύκολα ένα δεύτερο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Ο κ. Σόιμπλε καυχιέται στο κόμμα του ότι αποφεύχθηκε το κούρεμα, αλλά εγώ σας λέω ότι απλώς αναβλήθηκε για μετά τις εκλογές. Οι ίδιοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης το υπονόησαν», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάγερ, μιλώντας στο «Πρωινό Μαγκαζίνο» του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου ZDF. Ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD διαπίστωσε πάντως «επιφυλακτικότητα» εκ μέρους του ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τη στήριξη της συμφωνίας για το ελληνικό χρέος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως έκοψαν 40 δισ. από το χρέος

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε