Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σόιμπλε: Διάσωση των τραπεζών; Next year…

Σόιμπλε: Διάσωση των τραπεζών; Next year…

«Έμφραγμα» στην Ισπανία προκάλεσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, με τη δήλωση πως η ευρωζώνη δε θα τα καταφέρει να θεσπίσει την κεντρική επιτήρηση των τραπεζών της φέτος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El País ξεκαθάρισε ότι η διάσωση των τραπεζών, δε θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν αναστάτωση στην Ισπανία, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται στην διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του δανεισμού της από τους ευρωπαίους εταίρους της για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, που αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης συμφώνησαν την 29η Ιουνίου σε μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης. Ένα από τα κύρια μέτρα που συμφωνήθηκαν ήταν η θέσπιση, πιθανώς φέτος, της κεντρικής επιτήρησης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη, καθώς και η δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.

“Πριν να μπορέσει να δοθεί άμεση βοήθεια στις τράπεζες, πρέπει να δημιουργηθεί (ένας θεσμός που θα αναλάβει την) κοινή επιτήρηση των τραπεζών”, εξήγησε ο Σόιμπλε στη συνέντευξή του στην El Pais. “Αλλά αυτός ο θεσμός δεν θα μπορέσει να αρχίσει να λειτουργεί αυτή τη χρονιά. Δεν είναι πολύ ρεαλιστικό”, πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Η ευρωζώνη είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να προσφέρει πιστώσεις 100 δισ. ευρώ για τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα ρευστότητας μετά την έκρηξη της φούσκας των ακινήτων το 2008.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο μεγάλα κόμματα εμπλέκονται στην υπόθεση της Bankia

Η κρίση “χτυπάει” και τον τουρισμό στην Ισπανία

Δανείστηκε 3 δισ. με επιτόκιο πάνω από 6% η Ισπανία

Έρχονται νέα οδυνηρά μέτρα λιτότητας και στην Ισπανία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε